The effect of polyelectrolytes on calcium oxalate crystallization
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(1): 48-57

In this study, the effects of polyelectrolytes on the growth mechanism of the calcium oxalate monohydrate (COM) crystals, which have great importance both in industry and biomineralization have been investigated. The crystal growth experiments were carried out in aqueous solutions at 37 oC by the constant composition method. Polyacrylic acid and poly (ethylene glycol-block-acrylic acid) copolymer were used as additives. The
results of the experiment show that the inhibition of crystallization rate depends on the nature of the polymer and its concentration. Polyelectrolyte effects were interpreted in terms of the adsorption of inhibitors onto the active growth sites on the crystal surface.

Polielektrolitlerin kalsiyum oksalat kristalizasyonu üzerindeki etkisi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 1(25): 48-57

Bu çalışmada, gerek endüstriyel gerekse biyomineralizasyon açısından kristalizasyon mekanizmasının araştırılmasında büyük önem taşıyan kalsiyum oksalat monohidrat (COM) kristallerinin büyüme mekanizmasına polielektrolitlerin etkisi incelenmiştir. Kristal büyüme deneyleri, sabit kompozisyon metodu kullanılarak 37 oC’de sulu çözelti içinde gerçekleştirildi. Polimerik katkı maddesi olarak poliakrilik asit (PAA) ve poli(etilen glikol-blok-akrilik asit) kopolimeri kullanıldı. Deney sonuçları kristalizasyon hızının yavaşlamasının polimerin yapısına ve konsantrasyonuna bağlı olduğunu göstermiştir. Polielektrolitler, konsantrasyon ve yapılarına bağlı olarak kristalizasyon hızını yavaşlatmıştır. Polielektrolitlerin etkisi kristal yüzeyindeki aktif büyüme bölgelerine engelleyicilerin adsorpsiyonu olarak açıklanmıştır.