Unbiodegredable (inert) COD in leachate
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 228-237

Leachate consists of resistant organic matter to biological degradation, to decide the most appropriate treatment method, it is significant to evaluate the biodegradability of leachate and determine the percentage of resistant organic matter. It is concluded in literature that, in biological treatment systems, inert products form when substrat biologically degrade and also it is stated that biological degradation of organic matter in waste water occurs in different mechanism and speeds.
Solid waste leachate is composed of easily degraded, high concentrated, organic matter, unbiodegradable organic matter and inorganic ions. The products degradation of microbial activity is dissolved microbial products and particular inert organic matter.
Biological treatment systems are inadequate for raw leachate treatment, because of existing high amount of inert COD. Since the existence of inert matter in treated leachate impedes providing discharge standards, additional treatment methods must be applied.
In this study, sources of inert components in leachate, the relationship of inert components with landfill age, groups of organic components according to their molecular weight are studied. The importance of these inert COD studies in raw and treated leachate important in choosing the most appropriate treatment method.

Sızıntı sularında biyolojik olarak ayrışamayan (inert) KOİ
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 228-237

Genel olarak sızıntı suları biyolojik ayrışmaya dirençli organik maddeleri içerdikleri için biyolojik ayrışabilirliği önceden değerlendirmek ve bu çeşit organik maddenin yüzdesini bulmak uygun arıtma sisteminin seçiminde önem arz etmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda, biyolojik arıtma sistemlerinde substratın biyolojik ayrışması sonucunda, zor ayrışan (inert) ürünlerin oluştuğu saptanmış ve biyolojik arıtma tesislerinde, atıksudaki organik maddenin biyolojik ayrışmasının farklı mekanizma ve hızlarda meydana geldiği deneysel olarak tespit edilmiştir. Katı atık sızıntı suları, yapıları zamanla değişen farklı moleküler ağırlığına sahip yüksek konsantrasyonlarda kolay ayrışabilen ve ayrışamayan organik maddelerle inorganik iyonları ihtiva ederler. Bu organik atıkların ayrışması esnasında mikrobiyal aktivite sonucu ayrışma ürünleri, çözünmüş mikrobiyal ürünler ve partiküler inert organik maddeler oluşmaktadır.
Sızıntı suyu arıtımında biyolojik arıtma sistemleri, ham sızıntı suyunda mevcut olan ve mikrobiyal faaliyetler sonucu oluşan yüksek inert KOİ nedeniyle yetersizdirler. Arıtılmış sızıntı suyundaki inert maddelerin mevcudiyeti, deşarj standartlarını karşılayabilmede engel oluşturur, bu nedenle ilave arıtma yöntemlerinin uygulanması gereklidir.
Bu çalışmada sızıntı suyundaki inert bileşenlerin kaynakları, depo sahası yaşı ile ilişkisi, organik bileşenlerin moleküler ağırlık kavramıyla gruplandırılması, ham sızıntı suyunda ve çeşitli arıtma kademelerinden geçmiş sızıntı suyundaki inert KOİ çalışmaları değerlendirilmiş, uygun arıtma sisteminin seçimindeki önemi vurgulanmıştır.