Producing hydrogen from natural gas by thermal methods
Sigma J Eng Nat Sci 2008; 26(1): 1-17

Thermal methods like steam reformation (SR), partial oxidation (POx), autothermal reformation(ATR) and
thermal decomposition (TD) are hydrogen producing methods which are studied on frequently. Increase of reformation efficiency by development of catalizors and decrement of reactor sizes are the main observed points. Also decrement of temperature and pressure values which are 700-1300oC and 20-56 atm main target of case studies. For removeable and conventional usage, production of hydrogen with the cheapest and easy method is the main goal of improving these methods.
On the other side; gasification, biochemical processes and electrolysis are also being used for producing
hydrogen. The main problem is the lack of cheap electric energy source during electrolysis. Despite the
biochemical processes’high costs and complex device requirements researches are being continued on, but stil
not accaptable for applicaitons. It is known that gasification process comes true between the range of 800-2000oC and on 40 atm pressure. Adding that process efficiency is 55% that a low reaction completion grade. Researches on gasification process are being continued on with more interest than biochemical processes.

Doğal gazdan hidrojen üretiminde ısıl yöntemler
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Yıldız-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2008; 1(26): 1-17

Buharla dönüşüm (BD), kısmi oksidasyon (KO), sıcaklık özdenetimli dönüşüm (SD), ısıl ayrışma (IA) gibi
ısıl yöntemler hidrojenin üretimi için üzerinde çok çalışılan yöntemlerdir. Katalizörlerin geliştirilmesi, reaktör boyutlarının daha küçük ölçeklere indirgenmesiyle dönüşüm verimlerinin arttırılması, her bir ısıl yöntemde geçerli olan yüksek sıcaklık (700–13000C) ve yüksek basınç (20–56 atm) aralıklarındaki çalışma koşullarının daha düşük basınç ve sıcaklık seviyelerine indirmesi, yapılan çalışmalarda gözlenen temel unsurlardır.
Taşınabilir ya da yerel kullanımlara uygun en ucuz ve kolay yöntemle hidrojen üretimini sağlamak bu
yöntemleri geliştirmenin temel amacı haline gelmiştir.
Hidrojen üretiminde ısıl yöntemler kullanıldığı gibi, diğer yandan, gazlaştırma, biyokimyasal ve elektroliz
yöntemleri ile de hidrojen üretilmektedir. Elektroliz yöntemine ait üretim sürecinde kullanılacak olan elektrik
enerji kaynağının ucuza temin edilmesi sorunu vardır. Biyokimyasal yöntem, pahalı, karmaşık cihaz ve
düzeneklere ihtiyaç olması nedeniyle henüz uygulamaya uygun olmasa da araştırmalar sürmektedir.
Gazlaştırma yöntemi ise; 800-20000C arası sıcaklık ve 40 atm. basınç gibi yüksek süreç değerlerinde hidrojen
üretimi gerçekleşmekte ayrıca %55 gibi düşük reaksiyon tamamlanma derecesinde kalmaktadır. Gazlaştırma
süreci için çalışmalar, biyokimyasal yönteme göre daha fazla ilgiyle sürmektedir.