The changing urban administrative authorities in the beginning of 19th century
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 283-289

Through the period of Sultan Mahmud II, until 1826, the municipal administration of capital İstanbul has been performed by different authorities under the directorship of grandvizier (sadrazam). These authorities have been responsible from the security, cleaning and municipal police works in addition to public administration and architectural activities of the city. And also most of them were soldier members of the janissaries. With the abrogation of the janissaries, problems such as which urban works have been performed by which authority or association have been appeared. As a solution of these problems, new administrative units have been established and their responsibilities have been re-defined especially in 1830s.

19. yüzyıl başlarında İstanbul’da değişen kent yönetim mekanizmaları
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 283-289

II. Mahmud döneminde, 1826 yılına kadar, başkent İstanbul’un kentsel hizmetleri, sadrazamın yönetiminde farklı kişiler ve kurumlar tarafından yerine getirilmektedir. Kentin güvenlik, temizlik, zabıta vb. gibi beledi hizmetlerinin yanı sıra, kent halkının idaresi ve kentin mimari faaliyetlerinden de sorumlu olan bu kişilerin çoğunluğu yeniçeri ordusu üyeleridir. Dolayısıyla, bu ordunun ortadan kaldırılmasıyla beraber, söz konusu görevlerin hangi kişiler veya kurumlar tarafından yerine getirileceği problemi ortaya çıkmıştır. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla, özellikle 1830’lu yıllarda yeni yönetim birimleri kurulmuş ve buna bağlı olarak da sorumluluk alanları yeniden tanımlanmıştır.