Seismic behavior of adobe masonry walls in 2006 earthquake Silakhoor, Iran
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 290-299

Adobe has traditionally been the primary construction material in Iran. Performance of traditional adobe construction during numerous earthquakes in Iran has generally been poor. In this research the influence of physical properties of adobe masonry walls on their seismic behavior has been studied. First, some of the undamaged and damaged buildings in Silakhor earthquake were selected and by using the information forms designed for this purpose, entire physical properties of 43 adobe walls and their accurate damage specifications were collected. The analyses done by SPSS software on the collected data, relation between wall properties and vulnerability severity level have been studied.

2006 İran-Silakhor depreminde kerpiç yığma duvarların sismik davranışı
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim dalı, Yıldız, İSTANBUL
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 290-299

Kerpiç geleneksel olarak İran’da kullanılan önemli yapı malzemelerinden biridir. İran’ın geçmiş depremlerinde geleneksel kerpiç yapıların performansı genelde zayıf olmuştur. Bu çalışmada kerpiç duvar fiziksel özelliklerinin deprem davranışları üzerine etkileri ele alınmıştır. Öncelikle Silakhor depreminden etkilenen bazı hasarsız ve hasarlı binalar belirlenmiş ve bu araştırma için özel hazırlanan bilgi formların 43 kerpiç duvarın fiziksel özellikleri ve aldığı hasar ile ilgili bilgiler işlenilmiştir. Elde edilen veriler SPSS bilgisayar yazılımı ile analiz edilmiş, duvar özellikleri ile etkilenebilirlik düzeyi arasındaki bağlantılar araştırılmıştır.