Modular system in Mimar Sinan’s Mosques
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 331-340

In the process from design through to construction of Mimar Sinan Structures, methods of designing and building it into a concrete structure are not exactly known. In this direction, in this study the relationship between the modular system and the mosques structural system with structural elements of structural system were examined. Modular system was studied in the Mihrimah Sultan Mosque (1548), Süleymaniye Mosque (1557) and Kılıç Ali Paşa Mosque (1580-1581) that are square baldachin scheme Mimar Sinan period mosques and the presence of a modular system has been questioned by the results of analytical studies.

Mimar Sinan Camilerinde modüler sistem
1Kadir Has Üniversitesi, Güzel Sanat Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, Cibali, İSTANBUL
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim dalı, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 331-340

Mimar Sinan yapılarının tasarımından inşasına kadar geçen süreçte, tasarlama ve bu tasarımı somut bir yapıya dönüştürme yöntemleri kesin olarak bilinmemektedir. Bu doğrultuda yapılan bu çalışmada, modüler sistem ile cami taşıyıcı sistemi ve taşıyıcı sistem yapı elemanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Modüler sistem Mimar Sinan dönemi camilerinden kare baldaken şemalı Mihrimah Sultan Camisi (1548), Süleymaniye Camisi (1557) ve Kılıç Ali Paşa Camisi’nde (1580-1581) ele alınmış ve yapılan analitik çalışmalar sonucunda modüler sistemin varlığı sorgulanmıştır.