Investigation of electromagnetic field values in medium voltage transformer substation
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(1): 58-66

Power plants, transformer substations, transmission lines and similar power system equipments produce
power frequency electromagnetic fields in near area when they are working in normal operating condition.
Studies about possible negative effects of electromagnetic fields due to electrical installations on living creature have just gone on. In this study, firstly researchers related to this subject are mentioned then explicating of measurements that is carried out in a sample distribution substation is done and magnetic field values at the measurement points are calculated by customized software. Measurement values are encountered with the standards and at conclusion, some suggestions are given.

Bir orta gerilim transformatör merkezindeki elektromanyetik alan değerlerinin incelenmesi
1TRT Stüdyolar Dairesi Başkanlığı, Enerji Müdürlüğü, Oran-ANKARA
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Yıldız-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 1(25): 58-66

Güç santralleri, transformatör merkezleri, iletim hatları ve benzeri elektrik güç sistemi ekipmanları normal işletim koşullarında çalışırlarken çevrelerinde güç frekanslı elektromanyetik alanlar oluşturmaktadırlar. Elektrik tesislerinden kaynaklanan elektromanyetik alanların civardaki canlılar üzerindeki olası olumsuz etkileri konusunda çalışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada, öncelikle konuya ilişkin yapılmış araştırmalardan bahsedilmiştir daha sonra örnek bir dağıtım transformatör merkezinde yapılan ölçümlerin yorumlanması yapılmış ve özgün bir yazılım ile ilgili ölçüm noktalarındaki manyetik alan değerleri hesaplanmıştır. Ölçüm değerlerinin standartlarla kıyaslanması yapılarak sonuç kısmında bazı öneriler verilmiştir.