Proposal of a solution to multi objective linear fractional programming problem
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 43-50
Full Text PDF

In this paper, we have proposed a solution algorithm for solving Multi Objective Linear Fractional Programming Problem (MOLFPP). We have positive objective functions for all x∈ X by translating objective functions that are negative for some x∈ X . Then, we have a single objective function as minimization of the deviations from maximum values of objective functions in the feasible region . So, MOLFPP transformed to goal programming problem. The proposed algorithm to solving MOLFPP always yields efficient solutions.
Using the proposed solution to MOLFPP have been given three numerical examples and solved them using computer packet program WinQSB.

Çok amaçlı lineer kesirli programlama problemine bir çözüm önerisi
1Yildiz Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü,Esenler, ISTANBUL
2Yildiz Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Matematik Mühendisliği Bölümü, Esenler, ISTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 43-50

Bu makalede, Çok Amaçlı Lineer Kesirli Programlama Problemine bir çözüm algoritması önerdik. Uygun çözüm bölgesindeki bazı x∈ X değerleri için negatif değerlere sahip amaç fonksiyonlarına dönüşüm uygulayarak tüm amaç fonksiyonlarını uygun bölgede pozitif yaptık. Daha sonra, amaç fonksiyonlarının uygun bölgedeki maksimum değerlerinden sapmalarını minimize ederek, aynı uygun bölgede Çok Amaçlı Lineer Kesirli Programlama Problemini tek amaçlı lineer programlama problemine, yani, hedef programlamaya dönüştürdük. Elde edilen hedef programlama probleminin optimal çözümü daima Çok Amaçlı Lineer Kesirli Programlama Probleminin etkin çözümlerini vermektedir.
Önerdiğimiz çözüm algoritmasını kullanarak üç farklı sayısal örnek verilmiştir.Verilen örnekler WinQSB paket programıyla çözülmüştür.