Geotechnical characteristics of soils having high water content
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 51-63

As a part of the rehabilitation project, approximately 5 million cubic meter sea bottom sediments dredged from the Golden Horn were pumped via a pipeline to a confined land disposal site in Alibeyköy. In this study, it is aimed to obtain parameters which are necessary to examine the behavior of the slurry dredged from the Golden Horn by the experiments done in the laboratory. Model test tank, sedimentation-consolidation test set up, and Rowe Cell are used in experimental studies. In the concept of experimental studies, definite block samples, whose stress history is specific, are prepared with Rowe Cell and oedometer and triaxial compression tests are made on the samples that are prepared from these block samples. The slurry that is placed on model test tank and sedimentation-consolidation test set up, is left to self weight consolidation. During consolidation, settlement levels are observed and compared with numerical analysis results. In the test tank, the shear strength tests are made on samples which have four different water contents obtained from self weight consolidation tests verified on four different samples. The data obtained from experiments done on the Golden Horn samples and the data obtained from studies done on similar soils in literature are compared.

Yüksek su muhtevasına sahip zeminlerin geoteknik özellikleri
1Trakya Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Çorlu, TEKİRDAĞ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 51-63

Alibeyköy’de kullanılmayan eski taş ocaklarında inşa edilen bir rezervuara depolanmıştır. Bu çalışmada, Haliç’ten taranan sulu çamurların davranışını inceleyebilmek için gerekli parametrelerin laboratuarda yapılan deneylerle elde edilmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarda model deney tankı, sedimentasyonkonsolidasyon deney düzeneği ve Rowe hücresi kullanılmıştır. Deneysel çalışma kapsamında, Rowe hücresi ile gerilme tarihçesi belirli blok örnekler hazırlanmış ve bu blok örneklerden hazırlanan örnekler üzerinde üç eksenli basınç ve ödometre deneyleri yapılmıştır. Model deney tankı ve sedimentasyon-konsolidasyon deney düzeneğine yerleştirilen çamur kendi ağırlığı altında konsolidasyona bırakılmıştır. Konsolidasyon sırasında, oturma miktarları izlenerek numerik analiz sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Deney tankında, dört numune üzerinde gerçekleştirilen kendi ağırlığı konsolidasyon deneyinden elde edilen dört farklı su muhtevasına sahip numune üzerinde mukavemet deneyleri yapılmıştır. Haliç numuneleri üzerinde yapılan deneylerde elde edilen veriler literatürde benzer zeminler üzerinde yapılan çalışmalarda elde edilen veriler ile karşılaştırılmıştır.