ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Performance analysis of single flash geothermal power plants
1
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 64-72
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Single flash geothermal power plants are the most commonly used plants for power generation from liquid dominated geothermal reservoirs. There are numerous single flash geothermal power plants all over the world. The single flash power plants can be installed over high temperature geothermal reservoirs and they have low first and second law efficiencies. The main reason of low conversion efficiency is lower pressure and temperature values of geofluid.
In this paper, performance analysis methods are deliberated of single flash geothermal power plant. A hypothetical single flash power plant has been designed for a geothermal reservoir that ensured geofluid of 210 0C and 200 kg/s. According to results, optimum flashing pressure has been determined of 250 kPa and overall first and second law efficiencies have been calculated as 5.34% and 22.35%, respectively.


Tek flaşlı jeotermal güç santrallerinde performans analizi
1Yıldız Teknik Üniversitesi,Makina Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 64-72

Tek flaşlı güç santralleri, jeotermal kaynaklardan elektrik üretme açısından en yaygın kullanılan santrallerdendir. Dünyada halen bu teknolojiye sahip çok sayıda santral bulunmaktadır. Yüksek sıcaklıklı sahalarda kurulabilen bu tip santrallerin I. ve II. kanun verimleri oldukça düşüktür. Verim düşüklüğünün temel sebebi rezervuardan çıkan jeotermal akışkanın düşük sıcaklık ve basınca sahip olmasıdır.
Bu çalışmada, tek flaşlı jeotermal santrallerin performans değerlendirme yöntemi üzerinde durulmaktadır. 210 0C sıcaklıkta ve 200 kg/s debide jeotermal akışkan üreten bir saha için tasarlanan tek flaşlı santralin optimum flaşlama basıncı belirlenerek performans analizi yapılmıştır. Buna göre optimum flaşlama basıncı 250 kPa olarak belirlenmiş, santralin genel I. ve II. kanun verimleri de sırasıyla, %5,34 ve % 22,35 olarak hesaplanmıştır.