ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Energy cost in geothermal power plants
1
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 84-94
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

One of the most important parameters that shows the effectiveness of conventional and renewable energy plant is energy production cost. Especially, the first and second law efficiencies have second degree importance for geothermal power plants. The most important parameter is unit energy cost per kW in geothermal technology. Since every geothermal field and plant have own characteristic values, unit electricity production cost for geothermal power can vary at almost every geothermal field.
In this paper, after general view to geothermal energy economy, the cost of energy is calculated for single flash power plant. To obtain more available result, levelized costs method is used. For this reason, a software has been developed and used for calculating energy cost.


Jeotermal güç santrallerinde enerji maliyeti
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 84-94

Konvansiyonel ve yenilenebilir enerji santrallerinde elektrik üretim maliyetleri, o santrallerin diğer santrallerle karşılaştırılmasında ve ekonomik uygunluğunun belirlenmesindeki en önemli parametrelerden birisidir. Özellikle jeotermal enerji santrallerinde verim ikinci derecede önemlidir. Asıl önemli olan, üretilen birim elektrik enerjisi başına maliyettir. Jeotermal kaynaklı elektrik üretim maliyetleri, her jeotermal saha için farklı değerlerde olabilir. Çünkü her sahanın ve santralin kendine özgü karakteristikleri bulunmaktadır.
Bu çalışmada jeotermal enerji ekonomisine genel bir bakış yapıldıktan sonra, yüksek sıcaklıklı bir jeotermal sahada kurulan tek flaşlı güç santrali için karakteristik ve güncel değerler kullanılarak elektrik üretim maliyeti hesaplanmıştır. Maliyet hesabında bir değere getirilmiş maliyetler (levelized costs) yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla geliştirilen bilgisayar programı ile elektrik üretim maliyeti kolaylıkla hesaplanabilmekte, ayrıca maliyetin farklı ekonomik ve teknik parametreler ile değişimleri incelenebilmektedir.