Applicability of agricultural by-product as adsorbent in wastewater treatment
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 101-116

Although activated carbon adsorption is an efficient process in water treatment applications, high costs involved in both the production of carbon and the operation of adsorption units have caused to search alternative adsorbents. Agricultural by-products are a group of alternative adsorbent, with only one or several adsorption cycles, which is available locally in a cheap and abundant manner. In this review paper, adsorption applications of an agricultural by-product for removal of organic matter and heavy metal are evaluated and discussed. The research shows that the adsorption capacities of activated carbon obtained by carbonization and activation of agricultural by-product vary depending on the precursor matter and activation methods. In general, adsorption capacities of the experimental carbon are similar to those of commercially available activated carbon.

Tarımsal yan ürünlerin atıksu arıtımında adsorbant olarak kullanılabilirliği
1Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Böümü, İZMİT
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 101-116

Su arıtım uygulamalarında, aktif karbon ile adsorbsiyon çok verimli bir proses olmasına karşın gerek adsorbantın üretimi gerekse işletme maliyetinin yüksek oluşu alternatif adsorbant arayışını gündeme getirmiştir. Tarımsal yan ürünler tek kullanımlı veya birkaç adsorbsiyon devrinde kullanılabilir olarak düşünülen, kolay, ucuz ve bol miktarda bulunabilen alternatif adsorbant grubudur. Bu derleme niteliğindeki yazıda, tarımsal yan ürünlerin organik madde ve ağır metal giderimindeki uygulamaları değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar, tarımsal yan ürünlerin karbonizasyonu ve aktivasyonu ile elde edilen aktif karbonun adsorbsiyon kapasitesinin başlangıç ham maddesine ve aktivasyon metoduna bağlı olarak değişeceğini göstermiştir. Genel olarak, elde edilen deneysel karbonların adsorbsiyon kapasitesinin, ticari amaçlı satılan aktif karbonlar ile benzer olduğu bulunmuştur.