Investigation of power definitions and power factor under non-sinusoidal conditions
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(2): 117-126

As the number of non-linear elements that are connected to the power systems increase, undesired effects due to these non-linear components also increase. The power factor, power definitions, power and energy measurement for non-sinusoidal voltage and current are getting importance. In this study, power terms change with respect to power factor for various networks with harmonics have been analysed. Furthermore, the changes in power due to connection as only resistive, inductive or capacitive elements to non-sinusoidal power sources have been represented. These changes have been represented by using equation (13) and Matlab program for the analysis.

Nonsinüsoidal şartlar altında güç faktörünün ve güç tanımlarının incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 2(23): 117-126

Güç sistemlerine bağlanan nonlineer elemanlarının sayısının artmasıyla birlikte bu elemanların neden olduğu olumsuz etkiler de artış göstermektedir. Nonsinüsoidal akım ve gerilim için güç faktörü, güç tanımları ve güç ile enerji ölçümleri giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmada farklı yapıda ve ağırlıklı olarak harmonikli devreler için güç faktörüne bağlı olarak güçlerin nasıl bir değişim gösterdiği incelenmiştir. Ayrıca nonsinüsoidal kaynaktan beslenen devrede sadece omik, endüktif, veya kapasitif elemanların olması durumunda güçlerin değişimi ortaya konmuştur. Bu değişimler denklem (13)’deki eşitlik kabul edilerek ve analizler için matlab paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.