Investigation of hydroxyapatite and calcium oxalate crystallization as a model to biomineralization
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 11-17

Many current and evolving technologies require crystallization strategies that provide control over the structure, size and morphology of inorganic crystals. This demand exists because many areas of materials fabrication involve particles of modal size and shape. However, although knowledge of the thermodynamic and kinetic factors which might regulate nucleation and control the crystal growth process is extensive, the reproducible fabrication of economic crystalline materials to specific design remains an elusive goal. Much of our awareness of molecular influences on oriented crystallization has come from the study of biomineralization. In general, biominerals are formed by the precipitation of calcium carbonate, calcium phosphate and other minerals within polymeric tissue matrices. It is thought that the organic polymer matrix is the key to the microstructural control. An understanding of biological solid-state interactions would therefore be of immense value in many areas. In this study, hydroxyapatite (HAP) and calcium oxalate crystallization as a model for biomineralization and the effects of polymers for the crystallization have been investigated.

Biyomineralizasyona model olarak hidroksiapatit ve kalsiyum oksalat kristalizasyonunun incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi,Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 11-17

Gelişmiş ve gelişmekte olan teknolojiler inorganik kristallerin yapısı, büyüklüğü ve morfolojisini kontrol edebilecek kristalizasyon prosesine gerek duymaktadır. Bu isteğin uzun yıllardan bu yana olmasının nedeni pek çok malzeme üretimi belirli bir boyut ve şekilde parçaçıklar gerektirmektedir. Kristal büyüme prosesini ve nükleasyonu düzenleyecek ve kontrol edebilecek termodinamik ve kinetik faktörler çok olmasına rağmen, özel tasarım amaçlı ekonomik kristal maddelerin tekrarlanabilir üretimi en önemli araştırma konularından biridir. Diğer yandan bazı moleküllerin kristalizasyon kontrolünde büyük rol aldığı bilinmektedir ve bu konuya biyomineralizasyon alanında yapılan çalışmalar ışık tutmaktadır. Genelde biyomineraller kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfat ve diğer minerallerin polimerik doku maddesine çökmesiyle oluşur. Organik polimer matrisinin mikroyapının kontrolünde anahtar görevi gördüğü düşünülmektedir. Bu biyolojik katı hal reaksiyonunun anlaşılması pek çok alanda önem taşımaktadır. Bu çalışmada biyomineralizasyona model olarak hidroksiapatit (HAP) ve kalsiyum oksalat kristalizasyonu ve polimerlerin bu kristalizasyona etkisi incelenmiştir.