Effect of pulse bias voltage on ZrN coatings by cathodic vacuum ARC
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 49-57

In this study, production and characterization of ZrN coatings by cathodic vacuum arc technique under pulse bias voltages are investigated. ZrN thin film coatings were applied on the High Speed Steel (HSS) samples, which were heat treated before coating. The coating thickness, surface roughness, elastic modulus, microhardness and adhesion strength (Scratch and Rockwell C) were also determined, and the data were evaluated after X-Ray analysis. As a result, 200 pulse voltage was found as a good combination for ZrN coating.

Katodik vakum ark yöntemi ile kaplanan ZrN kaplamalara pulse bias voltajının etkisi
1Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Metal Eğitimi Bölümü, Göztepe, İSTANBUL
2Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Göztepe, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 49-57

Bu çalışmada, katodik vakum ark yöntemiyle ile kaplanan ZrN (zirkonyum nitrür) kapalamaların pulse bias voltajlar altında üretimi ve karakterizasyonu incelenildi. Altlık malzeme olarak yüksek hız çeliğine (YHÇ) kaplanmadan önce ısıl işlem uygulandıktan sonra bu tabanlar üzerine ZrN kaplanıldı. Pulse bias voltajı ile kaplanan ZrN kaplamaların kaplama kalınlıkları, mikrosertlikleri, elastisite modülü, yüzey pürüzlülükleri ve yapışma (çizik ve Rockwell C)dayanımı tespit edildi. X-Ray analizinden sonra bütün veriler değerlendirildi. Sonuçda en iyi ZrN kaplamanın 200 pulse bias voltajında olduğu bulundu.