The using of artificial neural networks in insulation computations
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 58-66

In this study, the thickness of the insulation material has been fixed by being used a multi-layer feed-forward artificial neural network. A back propagation training algorithm has been used in training of the network. A brick wall for the structural component has considered and whether or not this wall needed insulation has been analyzed and min thickness of this material has been determined by ANN. The results obtained from the network has been determined compared with the numerical results and it was seen the results sensitive enough.

Yalıtım hesaplarında yapay sinir ağlarının kullanımı
1Fırat Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü, ELAZIĞ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 58-66

Bu çalışmada, çok katmanlı ileri beslemeli bir yapay sinir ağı kullanılarak yalıtım malzemesinin kalınlığı tespit edilmiştir. Ağın eğitiminde ise geriye yayılma algoritması kullanılmıştır. Yapı elemanı olarak tuğla duvar ele alınmış ve bu duvarın yalıtıma ihtiyacı olup olmadığı analiz edilmiş ve yalıtıma ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştır. Yalıtım malzemesi olarak mineral yün tercih edilmiş ve bu malzemenin minimum kalınlığı YSA ile belirlenmiştir. Ağdan elde edilen çıkışlar sayısal sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların yeterli hassasiyette olduğu görülmüştür.