Low-cost adsorbents used in heavy metal contaminated waste water treatment
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 94-105

In this review, adsorbents used in wastewater treatment and their technical feasibilities are reviewed. Adsorbents are classified as natural adsorbents, and the adsorbents obtained from industrial and agricultural wastes. They all were compared with each other condensing the metal binding capacities, costs and metal removal performances in waste water treatments. Although commercial activated carbon is widely used in wastewater treatment applications, it has high costs. Instead of activated carbon, we focused on the inexpensive materials like chitosan, zeolite, and clay as natural adsorbents; waste slurry and ash as industrial waste; and, rice husk and coconut shell as agricultural waste. It was shown that these alternative adsorbents had sufficient binding capacity to remove heavy metals from wastewater.

Ağır metal içeren atıksu arıtımında kullanılan düşük maliyetli adsorbentler
1Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, KOCAELİ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 94-105

Bu derleme makalede atıksu arıtımında kullanılan adsorbentler ve arıtımdaki teknik uygunlukları incelenmiştir. Adsorbentler; doğal, endüstriyel ve tarımsal atıklardan elde edilen adsorbentler olarak sınıflandırılmıştır. Bu adsorbentler metal bağlama kapasiteleri, maliyetleri ve arıtımda gösterdikleri verimlilik bakımından karşılaştırılmışlardır. Adsorpsiyon işlemlerinde aktif karbon yaygın olarak kullanılmasına rağmen yüksek maliyetlere yol açmaktadır. Aktif karbona alternatif oluşturabilecek, düşük maliyetli kitosan, zeolit, kil gibi doğal adsorbentler; atık çamur, kül gibi endüstriyel atıklar ve pirinç kabuğu, narenciye kabuğu, hindistan cevizi kabuğu gibi tarımsal atıklar üzerinde durulmuş ve bu adsorbentlerin atıksulardan ağır metal gideriminde yeterli bağlama kapasiteleri olduğu görülmüştür.