Ecological performance analysis of irreversible otto cycle
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 106-117

In this paper, a comparative performance analysis and optimization based on the power output, ecological objective function and ecological coefficient of performance (ECOP) criteria have been performed for an airstandard irreversible internal combustion engine Otto cycle coupled to constant temperature heat reservoirs. A detailed numerical study has been done by considering the finite-rate heat transfer irreversibilities, heat leakage and internal irreversibilities. The obtained results are compared with those of the maximum ecology and maximum power criterion. The results showed that the Otto cycle operating under maximum ECOP conditions has important advantageous in terms of entropy generation rate and thermal efficiency.

Tersinmez otto çevriminin ekolojik performans analizi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 106-117

Bu çalışmada tersinmez Otto çevrimi için güç çıktısı, ekolojik amaç fonksiyonu ve yeni tanımlanan ECOP kriterine dayalı olarak karşılaştırmalı bir performans analizi yapılmıştır. Tersinmez Otto çevrimin genel ve optimal performansını incelemek için, sonlu sıcaklık farkında olan ısı transferi tersinmezlikleri, ısı kaçağı ve iç tersinmezlikler dikkate alınarak ayrıntılı bir nümerik çalışma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürde bulunan ekolojik performans kriteri ve maksimum güç çıktısı sonuçlarıyla karşılaştırılarak yeni tanımlanmış olan ekolojik performans katsayısının kullanılabilirliği incelenmiştir. Sonuçlar maksimum ECOP şartlarında çalışan Otto çevriminin entropi üretimi ve ısıl verim yönünden önemli avantajlar sağladığını göstermiştir.