Pelletization of pyrite ash wastes for utilization in iron production industry
Sigma J Eng Nat Sci 2005; 23(3): 118-125

Pyrite ashes are obtained as wastes during the roasting of pyrite ores which is used as a raw material in sulfuric acid production. These wastes are generally landfilled or dumped to the sea. Pyrite ash wastes can be utilized in the iron production industry as a blast furnace feed to prevent environmental pollution and evaluate these wastes, but it is necessary to develop a process for agglomerating it into pellets. Binder must be used for the iron ore pellets production. Experiments were carried out using bentonite. Finally wet-knock, wet-crush and dry-crush tests were carried out for evaluating pellet quality.

Pirit külü atıklarının pik demir üretiminde kullanılmak üzere peletlenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2005; 3(23): 118-125

Pirit külü sülfürik asit üretimi sırasında hammadde olarak kullanılan pirit cevherinin akışkan yataklarda kavrulması sonucu atık olarak elde edilmektedir. Bu atıklar genellikle çevreye veya denize boşaltılmaktadır. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve atıkların değerlendirilmesi amacıyla pirit külü atıkları demir üretiminde yüksek fırın hammaddesi olarak kullanılabilir, ancak küllerin pelet haline getirilmesi gerekmektedir. Demir cevheri peleti üretmek için bağlayıcı kullanılmaktadır. Denemeler bentonit kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Son olarak pelet kalitesini ölçmek amacıyla yaş basma, kuru basma ve pişmiş basma dayanımı testleri uygulanmıştır.