Investigation of effect of polymers on calcium oxalate crystallization
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(2): 170-178

In this study, the effects of additives on the crystallization of calcium oxalate have been investigated in aqueous solutions. Poly(Vinylphosphonic acid-co-4-Vinylimidazole), (Poly(VPA-co-4-VIm)), with different acid contents, Vinylphosphonic acid (VPA) and Ethylene glicol methacrylate phosphate (EGMP) with different N,N-Methylene bis acrylamide (MBA) contents have been synthesized for using as additives. The effect of polymers on the rate of crystallization of calcium oxalate has been determined by recording the change of solution conductivity versus time. The polymer architecture and acid contents of the polymers were found to be important parameters in inhibition of calcium oxalate crystallization.

Kalsiyum oksalat kristalizasyonuna polimerlerin etkisinin incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa-İSTANBUL
2Fatih Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Büyükçekmece-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 2(25): 170-178

Bu çalışmada sulu çözeltideki kalsiyum oksalat kristalizasyonuna polimerik katkı maddelerinin etkileri
incelenmiştir. Katkı maddesi olarak kullanılmak üzere Vinilfosfonik asit yüzdeleri farklı Poli(Vinilfosfonik
asit-4-Vinilimidazol) (Poli(VPA-co-4-VIm)), N,N-Metilen bis akrilamit (MBA) yüzdeleri farklı Vinilfosfonik asit ve Etilen glikol metakrilat fosfat (EGMP) polimerleri sentezlenmiştir. Polimerlerin kalsiyum oksalat kristalizasyon hızına etkisi çözelti iletkenliğinin zamanla değişimi ile belirlenmiştir. Kalsiyum oksalat kristal büyümesini önlemede, polimer yapısının ve polimer asit içeriğinin etkili parametreler olduğu gözlenmiştir.