The effect of carbon black on the mechanical properties Of asphalt mixtures
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(2): 179-189

The effect of carbon black used as a filler on the mechanical properties of asphalt mixtures was investigated. The asphalt mixtures in which carbon black and limestone fillers that have the same aggregate gradation were prepared and optimum bitumen content was determined by Marshall stability test. Mechanical characteristics of the carbon black and control mixtures were evaluated with Marshall stability, indirect tensile stiffness modulus, creep stiffness and indirect tensile strength tests. From these tests values it is clear that the best results were obtained from mixtures with carbon black filler. The results of investigation show that carbon black improves the mechanical properties of asphalt mixtures.

Siyah karbonun asfalt karışımların mekanik özellikleri üzerindeki etkisi
1Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, ELAZIĞ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 2(25): 179-189

Bu çalışmada, filler olarak kullanılan siyah karbonun asfalt karışımların mekanik özellikleri üzerindeki etkisi
araştırılmıştır. Aynı agrega gradasyonuna sahip kalker ve siyah karbon filleri içeren asfalt karışımları hazırlanmış ve optimum bitüm oranı Marshall stabilite testi ile belirlenmiştir. Siyah karbon ve kontrol karışımlarının mekanik özellikleri Marshall stabilitesi, indirek çekme rijitlik modülü, sünme rijitliği ve indirek
çekme direnci testleri yapılarak değerlendirilmiştir. Bu testler sonucunda, filler olarak siyah karbon kullanılan
karışımların en iyi sonuçları verdiği açıkça gözlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, siyah karbonun asfalt karışımların mekanik özelliklerini geliştirdiğini ortaya koymuştur.