ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Investigating the Effective Parameters of Safe Bicycle Route By Using a Survey Study
1Süleyman Demirel University, Engineering Faculty, Civil Engineering Department, Transportation Division, ISPARTA
2Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Civil Engineering Transportation Program, ISPARTA
Sigma J Eng Nat Sci 2016; 7(): 89-96
Full Text PDF

Abstract

This study provides an overview of effective parameters for safe cycling by carrying out a survey on five hundred participants who have been cycling for a long time and 26 of them are the members of a cycling associationin Isparta City. Additionally, sample applications of effecting parameters for safe cycling routes have been examined. Parameters effective for selecting safe cycling paths have been determined by evaluating the literature research and weights of the effects have been obtained by analyzing the survey results.
Literature studies showed that separated bicycle lanes, road grades, bicycle accident prone locations, bicycle lane markings, bicycle parks on their way, come across to a bus stop, vehicle road side parking, and location of bus lines are respectively important effective factors for selecting bicycle route. These safety parameters are weighted with Analytic Hierarchy Process. Furthermore, importance of safe and appropriate bicycle route planning highly recommended to the cities which have not seen cycling as a mode of transportation yet.


Güvenli Bisiklet Güzergahı Seçiminde Etkili Parametrelerin Araştırılması
1
2
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2016; (7): 89-96

Bu çalışma, uzun zamandır bisiklet kullanan ve 26’sı Isparta şehrinde bir bisiklet derneği üyesi olan beş yüz katılımcıile bir anket çalışması yapılarak güvenli bisiklet sürüşü için etkili parametreler hakkında genel bir bakış açısı sağlaması için yapılmıştır. Çalışmada ayrıca,güvenli bisiklet güzergâhları için gerekli parametrelerincelenmiştir. Parametreler,literatür taraması yapılarak belirlenmiş ve ağırlıkları anket sonuçları analiz edilerek elde edilmiştir.
Literatür taraması, bisiklet rotası seçiminde önemli faktörlerin sırasıyla anayollardan ayrılmış bisiklet şeritleri, yol eğimi, bisiklet kaza riski olan kesimler, bisiklet şeridi işaretlemeleri, bisiklet park yeri, otobüs durağı yakınlığı, yol kenarı motorlu taşıt parkı ve otobüs duraklarının konumları olduğunu göstermiştir. Bu güvenlik parametrelerinin Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile ağırlıkları atanmıştır. Ayrıca, bisikletin henüz bir ulaşım modu olarak kullanılmadığı kentlerdegüvenli ve uygun bisiklet güzergâhı planlamasınınönemi ve gerekliliği üzerinde durulmuştur.