ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Fuzzy Control and Sliding Mode Fuzzy Control of Dc Motor
1Cumhuriyet Üniversitesi, Divriği Nuri Demirağ Meslek Yüksekokulu, Elektronik ve Otomasyon Bölümü, Divriği-SİVAS
2Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, SİVAS
3Yüksek Petrol Okulu, Bakü-AZERBAYCAN
Sigma J Eng Nat Sci 2014; 32(1): 97-108
Full Text PDF

Abstract

Direct current (DC) motors are often used in application that position and speed control require. During operation of DC motors, while parameters such as resistance and inductance varies with time, motors may be exposed to the uncertainties loads. For this reason, especially the control method applied in the high-accuracy systems must be best selected. In this study, a method which more durable based on fuzzy control has been developed synthesizing sliding mode control with fuzzy control methods. Parameter variations and uncertainties is carry out using Matlab/Simulink/Robust Control Toolbox. Resistance and inductance is given tolerance, load is offer uncertainly. By looking at the results of the simulation sliding mode fuzzy control method based on fuzzy control method has been concluded that is more stable against load variations and uncertainties, settling time is shorter than, and the system reaches a faster reference signal.


Dc Motorun Bulanık ve Kayma Kipli Bulanık Kontrolü
1
2
3
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2014; 1(32): 97-108

Doğru akım (DC) motorları konum ve hız kontrolü gerektiren uygulamalarda sıklıkla kullanılırlar. DC
motorların çalışması sırasında direnç ve endüktans gibi parametreler zamanla değişirken, motorun maruz
kaldığı yükte ise belirsizlikler olabilir. Bu sebeple özellikle hassasiyeti yüksek sistemlerde uygulanan kontrol yönteminin iyi seçilmesi gerekir. Bu çalışmada, bulanık kontrol ile kayma kipli kontrol yöntemleri
sentezlenerek, bulanık kontrole göre daha dayanıklı bir yöntem geliştirilmiştir. Parametre değişimleri ve
belirsizlikler, Matlab/Simulink/ Robust Control Toolbox kütüphanesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Direnç ve endüktansa tolerans, yüke ise belirsizlik verilmiştir. Simülasyon sonuçlarına bakılarak kayma kipli bulanık kontrol yönteminin, bulanık kontrol yöntemine göre yük değişimlerine ve belirsizliklerine karşı daha dayanıklı olduğu, oturma süresinin daha kısa olduğu ve sistemin daha hızlı referans sinyaline ulaştığı sonucuna varılmıştır.