Entransy Analysis of an Irreversible Brayton Cycle and Defining its Relations with Other Thermodynamical Parametres
1Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü, BİLECİK
Sigma J Eng Nat Sci 2014; 32(3): 278-288
Full Text PDF

In this study, entransy, which is relatively new thermodynamic parameter, was investigated for irreversible Brayton cycle. Entransy dissipation is the destruction occurring heat transfer potential. Entransy analysis was conducted numerically and results were compared with the work output, exergy output, energy and exergy efficiencies, entropy generation and the internal irreversibility parameter. Even if optimum values for other parameters are determined, it is seen that entransy dissipation rate is very high. Work output decreases with irreversibilities and its value ranges from 339.41 (kW) to 222.36 (kW). Similarly, entransy dissipation decreases with irreversibilities and its value is reduced from 740795 (kWK) to 606382 (kWK).

Tersinmez Bir Brayton Çevrimi İçin Entransi Analizi ve Diğer Termodinamik Parametrelerle İlişkisinin Belirlenmesi
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2014; 3(32): 278-288

Bu çalışmada nispeten yeni bir termodinamik parametre olan entransi, tersinmez bir Brayton çevrimi için incelenmiştir. Entransi yok oluşu, ısı geçişi potansiyelindeki yok oluştur. Çalışmada entransi analizi sayısal olarak yapılmış ve daha sonrasında sonuçlar iş çıktısı, ekserji çıktısı, enerji ve ekserji verimleri, entropi
üretimi ve içten tersinmezlik parametreleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, diğer termodinamik
özelliklerin en uygun olduğu değerler elde edilebilse de entransi yok oluşunun çok yüksek olduğu görülmüştür. İş çıktısının tersinmezlikler sebebiyle 339.41 (kW) dan 222.36 (kW) değerine düşmüştür.
Benzer olarak, entransi yok oluşu tersinmezlikle azalmaktadır ve değeri 740795 (kWK) den 606382 (kWK) e düşmüştür.