The systematical design of plastic spiral extrusion dies and validation of the design methodology by CFD analyses
Sigma J Eng Nat Sci 2013; 31(3): 335-349

A spiral mandrel die fed by coat-hanger type distributors was designed systematically in the present study. At the first stage, the preliminary design of the distributor was completed by use of analytical approach. At the second stage, the performance of the preliminary distributor design was evaluated based on the analogy between fluid flow systems and electrical network systems. Computational Fluid Dynamics (CFD) Simulations were performed for the preliminary distributor design. With respect to the pressure drop and velocity distribution at the die exit, it is confirmed that there is a good agreement between the results of electrical network analogy and CFD analysis. At the
third stage, the geometric parameters of the coat-hanger die were optimized with the aid of reverse engineering approach in electrical network analogy in order to obtain uniform velocity distribution at the distributor exit. A CFD analysis was carried out for the designed distributor. The geometric parameters of the spiral mandrel die were optimized using an analytical approach from literature [13]. A CFD simulation was performed for the designed spiral mandrel die and it is shown that a quitely uniform velocity distribution is obtained at the die exit. Aforementioned analytical approach showed a satisfying performance in terms of estimating pressure drop and obtaining balanced flow at the die exit.

Spiral plastik ekstrüzyon kaliplarinin sistematik tasarimi ve SAD yardimiyla tasarim metodolojisinin doğrulanmasi
1İstanbul Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Gümüşsuyu-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2013; 3(31): 335-349

Bu çalışmada askı-tipi dağıtıcılarla beslenen spiral kanallı kalıp sistematik olarak tasarlanmıştır. İlk aşamada, dağıtıcının ön tasarımı analitik yöntemle tamamlanmıştır. İkinci aşamada, akış sistemlerinin elektrik-şebekesi sistemlerine benzeşiminden yararlanarak ön tasarımın performansı değerlendirilmiştir. Ön tasarım dağıtıcı geometrisi için Sayısal Akışkanlar Dinamiği (SAD) analizi gerçekleştirilmiştir. Basınç kaybı ve kalıp çıkışı hız dağılımı sonuçlarına göre elektrik-şebekesi benzeşimi ile SAD analizi sonuçları arasında uyumun iyi olduğu tespit edilmiştir. Üçüncü aşamada, elektrik-şebekesi benzeşimi yönteminde tersine mühendislik yaklaşımı kullanılarak askı-tipi dağıtıcının geometrik parametreleri, dağıtıcı çıkış kesitinde üniform hız dağılımı sağlamak üzere optimize edilmiştir. Tasarlanan dağıtıcı için SAD analizi gerçekleştirilmiştir. Dağıtıcı çıkışında üniform hız dağılımı elde edilmiştir. Literatürdeki bir analitik yaklaşım [13] kullanılarak spiral kanallı kalıbın geometrik parametreleri optimize edilmiştir. Tasarlanan spiral kanallı kalıbın SAD analizi gerçekleştirilmiş ve kalıp çıkışında üniform hız dağılımının elde edildiği görülmüştür. Yukarıda bahsi geçen analitik yöntem, basınç düşüşü tahmini ve kalıp çıkışında üniform hız dağılımı açısından tatmin edici performans göstermiştir.