A Research About the Conservation Values and Methods of the Floor Apartments Constructed Between 1946-1966 in the European Coast of the Bosphorus
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 69-77

The aim of this article is to define the features of the floor apartments built between 1946-1966 as a cultural property and make an assessment according to conservation priorities. The analyzed period is between the year 1946, which was the preparatory phase for allowing property ownership and the year 1966 when the property owners became official. To define the specific values of floor apartments, the post-1946 floor apartments process has been evaluated with Europe and Turkey’s sociological, socio-cultural, economic and technological data’s. The architecture and constructive properties of floor apartments have been briefly defined. The values of floor apartments are definedin case of current conservation values towards those data. Besides of specific values, the protection status of apartments was also determined as a decisive feature for becoming a cultural property. For this reason, relations betwee/ authenticity with protection value restoration decisions has been explained. At the end of the article, an evaluation of the values, which allow the floor apartments to be determined as a cultural property and a conservation method based on a point system, which evaluates these qualities’ uniqueness, will be carried out.

Boğaziçi’nin Avrupa Sahili’nde 1946-1966 Yılları Arasında İnşa Edilmiş Kat Apartmanlarının Değerleri ve Koruma Yöntemi Üzerine Bir Araştırma
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 69-77

Bu çalışmanın amacı 1946-1966 yılları arasında inşa edilmiş kat apartmanlarının korunmasını sağlayacak özelliklerini tanımlamak ve koruma öncelikleri açısından bir değerlendirme yapmaktır. İncelenen dönem aralığı yapılarda mülkiyet bölünmesine izin veren yasal sürecin hazırlık evresinin başlangıcı olan 1946 yılı ve kat mülkiyeti uygulamasının resmiyet kazandığı 1966 yılıdır. Kat apartmanlarının özel değerlerinin tanımlanabilmesi için 1946 yılından sonra yaşanan katlı apartmanlaşma süreci Avrupa ve Türkiye’deki toplumsal, sosyo-kültürel, ekonomik ve teknolojik veriler ışığında ele alınmıştır. Bu veriler doğrultusunda kat apartmanlarının özel değerleri mevcut koruma değerleri çerçevesinde tanımlanmıştır. Kültür varlığı olarak seçilmelerinde özel değerlerin yanı sıra yapıların korunmuşluk durumları belirleyici bir özellik olarak saptanmıştır. Bu nedenle koruma değerleri ile özgünlük ilişkisi ve restorasyon kararlarının özgünlük ile ilişkisi açıklanmış, kat apartmanları için koruma önceliklerini değerlendirme sürecinde kullanılmak üzere yapı puanı belirlenme süreci açıklanmıştır.