ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Genotyping and Analysis of rs27037 Polymorphism for Ankylosing Spondylitis
1
2
3
4
5
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 117-125
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Ankylosing spondylitis (AS) is a systemic, chronic and inflammatory disease in which the spine and peripheral joints are sore and which causes restriction of movement particularly in axial joints. Many genetic, environmental and immunological factors have roles in the development of the disease. Prevalence of AS which causes work force loss and decrease in life quality is %0,15 - 0,49. Single nucleotide polymorphisms (SNP) are single base changes frequently observed in human genome and they are important molecular indicators used for disease susceptibility, development of disease, medicine response and disease diagnosis. In studies carried out with different populations, disease risk and some SNPs are associated. Research on these SNPs, the effects of which haven’t evaluated in our population yet, will make contributions to early diagnosis of the disease before the spine deformation occurs. In this study, genotyping and analyzing of rs27037 polymorphism associated with AS in various populations were carried out in order to determine the genetic risk susceptibility in our society. The study was conducted with 100 AS patients and 101 controls subject, the iPLEX® method was used for the genotyping of rs27037. With this study, it was demonstrated that in our population there was no risk association between AS
and rs27037 polymorphism. In the study, while the OR value of T allele was determined to be 1,06 (%95 Cl = 0,69 – 1,65), rs27037 wasn’t associated with disease risk in our population as p value was found to be 0,776.


Ankilozan Spondilit İçin rs27037 Polimorfizminin Genotiplenmesi ve Analizi
1Tunceli Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, TUNCELİ
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, Davutpaşa, İSTANBUL
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Romatoloji Bölümü, SAMSUN
4Dokuz Eylül Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü, İZMİR
5İzmir Katip Çelebi Üniverstesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Bilimleri Bölümü, İZMİR
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 117-125

Ankilozan spondilit (AS), omurga ve periferik eklemlerin tutulduğu özellikle aksiyal eklemlerde hareket kısıtlılığına neden olan sistemik, kronik ve inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın gelişiminde genetik, çevresel ve immünolojik birçok faktör rol almaktadır. Hastalarda işgücü kaybına ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olan AS’nin prevelansı %0,15 - 0,49’dur. Tek nükleotid polimorfizmleri (SNP) insan genomunda yüksek sıklıkta görülen tek baz değişimleri olup; hastalığa yatkınlık, hastalığın gelişimi, ilaç yanıtı ve hastalıkların tanısında yararlanılan önemli moleküler belirteçlerdir. Farklı toplumlarda yapılan çalışmalarda hastalık riski ve bazı SNP’ler ilişkilendirilmiştir. Toplumumuzda etkileri henüz değerlendirilmemiş olan bu SNP’lerin çalışılması, hastalık tanısının erken dönemde ve omurga deformasyonu gerçekleşmeden konulmasına katkı sunacaktır. Yapılan bu çalışmada farklı toplumlarda AS ile ilişkilendirilen rs27037 polimorfizminin toplumumuzda genetik risk yatkınlığını belirlemek amacı ile genotiplenmesi ve analizi gerçekleştirilmiştir. AS’li 100 hasta ve 101 kontrol ile gerçekleştirilen çalışmada rs27037’nin genotiplenmesinde iPLEX® yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma ile toplumumuzda AS ile rs27037 polimorfizmi arasında risk ilişkisi bulunmadığı gösterilmiştir. Çalışmada T allelinin OR değeri 1,06 (%95 GA = 0,69 – 1,65) olarak tespit edilmesine karşın p değerinin 0,776 bulunması nedeni ile rs27037 polimorfizmi toplumumuzda hastalık riski ile ilişkilendirilememiştir.