Evaluation of Luxury and Comfort Conditions in 18th Century Istanbul House From Muhallefat Manuscripts
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 91-98

In ottoman society, opportunity of acquiring luxurious elements stands out as an upper-class practice. In this study Ottoman state archive documents was used to examine the issue in context of house, and the data obtained were assessed within the context of their physical properties and urban locations. Consequently, the diversity and the prevalence of house components was determined and their purposes are shown through period documents.

18. Yüzyıl İstanbul Konutlarında Lüks ve Konfor Şartlarının Muhallefat Defterleri Üzerinden Değerlendirilmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 91-98

Osmanlı toplumunda, lüks unsurlara ulaşma imkanı üst sınıflara özgü bir yaşam pratiği olarak karşımıza çıkar. Bu çalışmada söz konusu pratikleri konut özelinde takip edebilmek için Osmanlı belgeleri arasında bulunan 1727-1789 yılları arasındaki 50 adet muhallefat defteri incelenmiş, 18.yüzyıl İstanbul’undaki konutların kent içi konumları ve fiziksel yapıları elde edilen veriler bağlamında değelendirilmiştir. Böylece konutlarda yer alan mekan bileşenlerinin çeşitliliği, kullanım amaçları ve yaygınlık dereceleri saptanmıştır.