Evaluation of the effect of Marmara Sea on the characterization of the coastal line atmosphere in İstanbul
Sigma J Eng Nat Sci 2013; 31(3): 429-439

In this study, potential contribution of the marine aerosols on the atmospheric aerosol composition at the coastal region of Marmara Sea was investigated. For this purpose, aerosol samplings were carriedout in Silivri, Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Maltepe and Bostancı stations in Istanbul during April to October of 2011. Samplings were carried out in accordance with the wet candle method of ASTM-G140 standard. Trace elements and ions analyses of the collected aerosols were done via Inductively Coupled Plasma (IPC) and Ion Chromatography methods. Mass fluxes of Na+ and Cl- ions were examined in order to determine the effect of marine aerosols, and element analyses together with HYSPLIT (Hybrid Single Particle Lagrangian Integrated Trajectory) model outputs were used for the assessment of the sources and effects of antropogenic emissions on the aerosol compositions. A long-range transport of industrial contribution to the aerosol compositions could be considered if the origins of 24-hr air parcels of HYSPLIT models were examined. According to model outputs, while locally source contibutions were found to be particularly including sea, crustal, traffic and regional industries which are transported from east and northeast air parcels over the İstanbul in September-2011, especially Zn and B may transported from partly South-southwest directions by means that Sharan dust in april-2011.

Marmara Denizinin istanbul kiyi atmosferi aerosol karakterizasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Yıldız-İSTANBUL
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2013; 3(31): 429-439

Marmara Denizi kıyı atmosferinde deniz aerosollerinin, atmosferik aerosol bileşimine olan potansiyel katkıları araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul’da 2011 yılı Nisan ve Ekim ayları arasında Silivri, Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Maltepe ve Bostancı istasyonlarında aerosol örneklemeleri yapılmıştır. Örneklemeler ASTM_G140 ıslak fitil standart metodu ile
gerçekleştirilmiştir. Toplanan aerosollerde iz element ve iyon analizleri Inductively Coupled Plasma (ICP) ve İyon Kromatografi (IC) ile yapılmıştır. Deniz aerosolü etkisini belirleyebilmek için aerosol örneklerinin Na+ ve Cl- iyon akı miktarlarına bakılmıştır. Antropojenik emisyonların aerosol bileşimine etkilerini ve kaynaklarını belirleyebilmek için de element analizleri kullanılmıştır. Bölgede başta deniz olmak üzere, toprak, trafik ve endüstriyel faaliyetler lokal olarak belirlenen kaynak katkılarıdır. Antropojenik kaynak katkıları en yoğun olarak Nisan-Eylül 2011’de kaydedilmiştir. Bu nedenle HYSPLIT (Hybrid Single-Particle Lagrangian Integrated Trajectory) model geri yörünge çıktıları ile de uzun mesafeli taşınım etkisi değerlendirilmiştir. Eylül-2011’de Karadeniz’den geçerek gelen doğu-kuzeydoğu yönlü hava parselleri
tespit edildiği için endüstri ve trafik kaynaklı emisyonların bu dönemdeki hava parselleriyle İstanbul üzerinden (lokal katkı) taşındığı düşünülebilir, fakat Nisan-2011’de kısmen güney güneybatı yönü etkisi de belirlenmiştir ve özellikle bu dönemde tespit edilen Zn ve B’ un toz fırtınalarıyla güney doğrultusunda uzun mesafeli taşınımla gelmiş olabileceği düşünülebilir.