Design Approaches to Prevent/Reduce Construction and Demolition Waste Generated Through the Usage Phase of Buildings
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 79-89

Waste is one of the most pressing problems of the twenty-first century in Turkey and the world. The construction sector is an important part of this problem, since buildings generate significant amounts of waste during construction, usage and deconstruction/demolition phases. The longest phase in a building’s lifespan is the period of its usage, which may involve enlarging, dismantling or remodeling the building. These modifications during the usage phase may result from the failure to determine the needs of the user accurately during the design phase, and range from the physical deterioration of products to changing needs, users, functions, requirements or tastes. These changes generate waste from construction materials. To prevent/reduce this waste stream, the factors that cause waste during the usage phase need to be examined in detail. Design desicions for preventing/reducing waste production at the design phase can thus be developed.

Yapının Kullanım Sürecinde Oluşacak Yapısal Atıkları Önlemeye/Azaltmaya Yönelik Tasarım Yaklaşımları
1Erciyes Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Melikgazi, KAYSERİ
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 79-89

Atık üretimi, dünyada ve Türkiye’de 21. yüzyılın önemli sorunları arasında yer almaktadır. Yapı sektörünün de bu sorunun oluşmasında önemli bir payı vardır. Çünkü yapılar yapım, kullanım, söküm/yıkım süreçleri boyunca atık üretirler. Bu süreçler değerlendirildiğinde yapı yaşamının en uzun süreci kullanımdır ve yapıda çeşitli düzeylerde ekleme/çıkarma ya da değiştirme etkinlikleri söz konusu olabilir. Kullanım sürecinde yapılan ekleme/çıkarma ya da değiştirme; yapının tasarım sürecinde kullanıcı gereksinimlerinin tüm/tüme yakın düzeyde belirlenememesine, ürünlerin fiziksel olarak eskimesine, kullanıcı gereksiniminin, kullanıcının, işlevin, zorunlulukların, beğenilerin zaman içinde değişmesine bağlı olarak gerçekleşir. Bu etkinlikler sonucunda ise yapı ürünleri atık durumuna geçmektedir. Bu atıkların önlenmesi/azaltılması için öncelikle yapının kullanım sürecindeki atık oluşum nedenlerinin ayrıntılı biçimde irdelenmesi gerekmektedir. Söz konusu irdeleme sonucunda yapısal atık oluşumunu tasarım sürecinde önlemeye/azaltmaya ilişkin tasarım kararları belirlenebilir. Bu tasarım kararları doğrultusunda yapılacak tasarımların yapının kullanım sürecinde oluşacak atıkları önleyeceği/azaltacağı düşünülmektedir.