As an Urban Planning Problematic Culture and City
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 1-10

Urban planning and 'culture' relation has been analysed by numerous works and study from different perspectives. This article's and dissertation's perspective about relation of culture-place-planning has been evaluated in limited number of studies. Especially there isn’t satisfactory studies that evaluating faith and space relation in Turkish planning literature. This work basically evaluating culture and place relation by faith and places of worships conceptual frameworks. It will be evaluated that importance and necessity of sustainable “cultural identity”.

Bir Planlama Sorunsalı Olarak Kültür ve Kent
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yıldız, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 1-10

Planlama Mesleği ve kültür ilişkisi çeşitli açılardan değerlendirilmektedir. Fakat bu makalede ele alınan ve bu makalenin dayandığı tezde değerlendirilen kültür-mekan-planlama ilişkisi planlama disiplini içinde çok az sayıda eserde değerlendirilmiştir. Özellikle Türkiye’de inanç ve mekan ilişkisini konu eden planlama yazınına rastlanamamaktadır. Çalışma temel olarak kültür ve mekan ilişkisini inanç ve ibadethane kavramsallaştırması içinde ele almaktadır. Bu aşamada da “kültürel kimlik” olgusunun önemine ve sürdürülmesi gerekliliğine değinmektedir.