ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Characterization of Continuous E-Glass and Basalt Fiber Reinforced Isophtalic Polyester Matrix Composites
1
2
Sigma J Eng Nat Sci 2013; 5(): 104-115
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

In present, the demand for composites showing various characteristics and diversifying raw-materials is growing for technological/advanced technological applications. The utilization of E-glass fiber as a reinforcement comes out in general purpose polymer composite applications. Basalt fiber is relatively developed as an alternative material and its properties are still being investigated. In this study, thermosetting isophtalic polyester resin was reinforced with two kinds of continuous E-glass fiber and two kinds of basalt fiber. The properties of produced composite materials were determined by applying physical and mechanical tests and the priorities of fiber types on each other were determined. Consequently, it was observed that basalt fibers exhibited better properties than E-glass fibers. Fiber diameter and density (tex) was also important to obtain this conclusion.


İzoftalik Polyester Matrisli Sürekli E-Camı ve Bazalt Fiber Takviyeli Kompozitlerin Mekanik Özellikleri Üzerine Deneysel Bir Çalışma
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fak., Metalurji ve Malzeme Müh. Bölümü, Esenler, İSTANBUL
2Mir Araştırma ve Geliştirme A.Ş., Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2013; (5): 104-115

Günümüzde teknolojik/ileri teknolojik uygulamalarda malzeme çeşitliliğine ve üstün özellikler gösteren kompozitlere talep hızla artmaktadır. Genel amaçlı polimer matrisli kompozit uygulamalarında takviye elamanı olarak E-cam fiber kullanımı öne çıkmaktadır. Bazalt fiber ise cam fiberlere alternatif olarak geliştirilmiş görece yeni bir fiber türüdür ve özelliklerinin araştırılmasına halen devam edilmektedir. Bu çalışmada termoset bir malzeme olan izoftalik polyester reçine, iki çeşit sürekli E-camı fiber ve iki çeşit sürekli bazalt fiberle takviye edilmiştir. Üretilen kompozit malzemelere fiziksel ve mekanik testler uygulanarak özellikleri saptanmış ve fiber türlerinin birbirine göre üstünlükleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak bazalt fiber çeşitlerinin E-camı fiber çeşitlerine göre daha iyi özellikler gösterdiği görülmüştür. Bu sonuca ulaşmada kullanılan fiberlerin çap ve yoğunluğu (teks) da önemli olmuştur.