Current Problems Experienced in Development of the Foundation Immovable Properties of Turkey and Solution Approaches
1Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, TRABZON
Sigma J Eng Nat Sci 2014; 32(4): 423-432

Development/ valuation of foundation immovable properties in the discipline of land management is to be investigated via this study. Properties owned by General Directorate of Foundations (GDF) and by
registered/fused foundations are known as foundation properties. According to current Foundations Law numbered 5737, like abolished Foundations Law numbered 2762, all duties, powers and responsibilities of foundation properties have been assigned to GDF. Based on Foundations Law, foundation properties have been evaluated via various land valuation methods. Foundations Law and GDF’s Strategic Plan aim at increasing the income derived from foundation properties via good management of foundations and its properties. In this context, about 80.000 parcel based immovable properties have been administered and represented by GDF. In this study, land valuation methods used by GDF, current problems and solution approaches are discussed.

Vakıf Taşınmazların Geliştirilmesinde Yaşanan Sorunlar Ve Çözüm Yaklaşımları
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2014; 4(32): 423-432

Bu çalışma kapsamında arazi yönetimi disiplini altında vakıf taşınmazların geliştirilmesi/değerlendirilmesi
ele alınacaktır. Mülkiyeti; mazbut vakıflar ile Vakıf Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) ait olan
taşınmazlar vakıf taşınmazlar olarak bilinmektedir. Bilindiği gibi; mülga 2762, meri 5737 sayılı Vakıflar
Kanunu, vakıf taşınmazların yönetimi ile ilgili görev, yetki ve sorumlulukları Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne
vermiştir. Bu mevzuat çerçevesinde vakıf taşınmazlar çeşitli taşınmaz geliştirme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Vakıf taşınmazların iyi yönetimi ile bu taşınmazlardan elde edilecek gelirin artırılması
Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Stratejik Planı’ndaki kurum hedeflerindendir. Bu kapsamda Genel Müdürlük tarafından yönetim ve temsili üstlenilen parsel bazında 80000 civarında vakıf taşınmaz olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada; vakıf taşınmazların geliştirilmesinde VGM tarafından kullanılan taşınmaz geliştirme yöntemleri, yaşanan sorunlar ve çözüm yaklaşımları sunulacaktır.