Abstract
In the present study, pH-stat method was calibrated by TNBS and OPA reactions for control of hydrolysis of sesame cake protein by Alcalase. Hydrolysis experiments were conducted in a batch reactor at the temperature of 50°C for various pH values, and at pH 7.5 for the temperatures of 40°C and 60°C. The calibration was characterized by good linear correlations for both methods. The mean pK values of sesame cake protein hydrolysates were obtained as 6.88, 6.65 and 6.42 for 40, 50 and 60°C, respectively.
Bu çalışmada; susam küspesi proteinin Alkalaz enzimi ile hidrolizinin kontrolü için pH-stat yöntemi TNBS ve OPA reaksiyonları ile kalibre edilmiştir. Hidroliz deneyleri 50°C sıcaklık değerinde farklı pH değerlerinde ve pH 7.5 değerinde farklı sıcaklıklarda, kesikli reaktörde gerçekleştirilmiştir. Her iki method için de yapılan kalibrasyon, linear bağıntı ile karakterize edilmiştir. Susam küspesi proteinin hidrolizatları için ortalama pK değerleri 40, 50 ve 60°C için sırası ile 6.88, 6.65 ve 6.42 olarak bulunmuştur.