Investigation of penetration and penetration index in bitumen modified with sbs and reactive terpolymer
Sigma J Eng Nat Sci 2010; 28(1): 26-34

The aim of this work is to develope properties of bitumen in asphalt which modifying is applied on road in city. In order to reduce the sensitivity of bitumen against to temperature and to increase service-life of over structure was formed new asphalt composition. ELVALOY RET, elastomeric reactive terpolymer, which was developed by DUPONT company was used as a new additive. With addition of Elvaloy RET and SBS in bitumen, the values of penetration decreased, penetration index increased in final product according to binding with pure bitumen.

Sbs ve reaktif terpolimer ile modifiye edilmiş bitümde penetrasyon ve penetrasyon indeksinin incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Esenler-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2010; 1(28): 26-34

Bu çalışmanın amacı, kent içi karayollarında uygulanmakta olan asfalttaki bitümün modifiye edilerek özelliklerinin geliştirilmesidir. Bitümün sıcaklığa karşı duyarlılığını azaltmak ve üst yapının hizmet ömrünü artırmak amacıyla bitüme katkı maddesi ekliyerek yeni asfalt bileşimi oluşturuldu. Yeni bir katkı malzemesi olarak DUPONT firması tarafından geliştirilen elastomerik reaktif terpolimer olan ELVALOY RET kullanıldı. Elvaloy RET ve SBS in bitüme ilave edilmesiyle son üründe saf bitümlü bağlayıcıya göre penetrasyon değerinin azaldığı, penetrasyon indeksinin arttığı belirlendi.