Eco-friendly vegetable oil based lubricants
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 29(4): 412-421

The concept of environmentally friendly and increasing environmental awareness was enabled the development of diversity of environmentally compatible products. It also revealed that production and use of environmentally-compatible lubricants. Vegetable oils are mostly known examples of green lubricants and are important due to their biodegradability, renewability, non-toxicity and environmentally acceptable properties as an alternative to the mineral oils. In this study, It was reviewed research with respect the possibilities use variety of vegetable-based oils as a lubricant, their advantages, disadvantages, tribological properties and these studies will be interpreted.

Çevre dostu bitkisel yağ esaslı yağlama yağları
1Süleyman Demirel Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, İmalat Mühendisliği Bölümü, ISPARTA
2Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, ISPARTA
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; 4(29): 412-421

Çevre dostu kavramı ve çevre bilincinin artması, çevreye uyumlu ürünlerin çeşitliliğinin gelişmesini sağlamıştır. Bu da çevreye uyumlu yağlayıcıların üretimini ve kullanımını ortaya çıkarmıştır. Bitkisel yağlar yeşil yağlayıcı ürün olarak bilinirler ve doğada kolay bozunabilmekte, yenilenebilir, zehirsiz ve çevre dostu özelliklerden dolayı mineral yağlara alternatif olabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada çeşitli bitkisel esaslı yağların yağlayıcı olarak kullanım imkânları ve bunların avantaj ve dezavantajları ile tribolojik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar ayrıntılı olarak incelenip, yapılan çalışmalar yorumlanarak sunulacaktır.