The investigation of householders’ tendancies on separate at source point of recycelable solid wastes in Besiktas and Uskudar districts
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 17-26

Today, natural resource use and the amount of waste are increasing at appreciable rate. Contribute to efforts to reduce the use of natural resources to ensure the waste recycling instead of raw material use is encouraged. For this purpose, to be used in the production process, separation of recyclable components in commingled solid waste is required. Separation at source point process is a useful approach to solid waste management issues. Separation at source point process is implemented by householders. Householders’ approaches to the separation at source point process in residential areas may be different from each other. Determination of the approaches of householders about separation at source point process is required for sustainable solid waste management studies and its expectations. In the separation at source point process, because of householders undertaken the actual task at the process determining the household work is important. In order to identify the approaches of householders to the separation at source the survey was applied a questionnaire with 19 different questions hand in a random sample of total 200 different householders in Üsküdar and Beşiktaş. The findings of approaches of householders about environmental problems in the districts were evaluated. The findings suggest that householders are willing to participate in separate at source point studies, as shown by 33% in Uskudar and 27% in Besiktas. But, the findings suggest that, "if the legal obligation", householders are to participate in separate at source point studies, as shown by 48% in Uskudar and 35% in Besiktas. The approaches householders to the separation at source were also determined depending on the ages, income and educational level of householders.

Geri kazanılabilir katı atıkların kaynakta ayrılması işlemine hane halkı yaklaşımının Beşiktaş ve Üsküdar ilçelerinde araştırılması
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 17-26

Günümüzde doğal kaynak kullanımı ve oluşan atık miktarı hissedilir oranda artmaktadır. Doğal kaynak kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalara katkı sağlamak amacıyla, oluşan geri kazanılabilir atıkların hammadde yerine kullanımı teşvik edilmektedir. Bu amaçla, üretim sürecinde kullanılmak üzere katı atık içindeki geri kazanılabilir bileşenlerin ayrılması gerekmektedir. Geri kazanılabilir nitelikteki atıkların üretildiği noktalarda bileşenlerine ayrılması yararlı bir yaklaşımdır. Yerleşim yerlerinde atıkların bileşenlerine ayrılması işlemi hane halkı(HH) tarafından uygulanmaktadır. Katı atıkların yerleşim alanlarında kaynağında ayırma işlemine HH yaklaşımı birbirinden farklı olabilmektedir. HH’nın kaynakta ayırma işlemine yaklaşımının belirlenmesi, geri kazanılabilir atık yönetimi çalışmalarından beklentiler için gerekli olmaktadır. Kaynakta ayırma işleminde HH asıl görevi üstleneceğinden HH’nın çalışmalara yaklaşımının belirlenmesi gerekmektedir. HH’nın kaynakta ayırma çalışmalarına yaklaşımının belirlenmesi amacıyla Üsküdar ve Beşiktaş’ta 200 farklı HH reisiyle anket çalışması yapılmıştır. Anketler istatistiksel olarak basit rasgele örnekleme yöntemine göre uygulanmıştır. Anket çalışmasında HH reisine seçenekli toplam 19 farklı soru yöneltilmiştir. Anketler istatistiksel olarak değerlendirilerek HH’nın belirtilen ilçelerindeki çevre problemleri hakkındaki görüşleri analiz edilmiştir. Aynı zamanda HH’nın “katı atıkları kaynakta ayırma” çalışmalarına yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır. Katı atıkları kaynakta ayırma çalışmalarına “gönüllü” olarak katılacağını beyan eden hane halkı oranı Üsküdar’da %33, Beşiktaş’ta %27 olarak belirlenmiştir. Katı atıkların kaynakta ayrılması çalışmalarına “kanuni zorunluluk olursa ” katılacağını beyan eden hane halkı oranı ise Üsküdar’da %48, Beşiktaş’ta % 35 olarak belirlenmiştir. Anket çalışmasıyla HH’nın katı atıklarını “ıslak ve kuru olarak ayrı toplayıp toplamadığı”, “hangi sıklıkta attığı”, “bileşenlerine ayrılıp ayrılmadığı” gibi konular belirlenmeye çalışılmıştır. Hane halkı reisinin yaş, gelir, eğitim durumuna bağlı olarak kaynakta ayırım çalışmalarına yaklaşımları da bu çalışma çerçevesinde değerlendirilmiştir.