ISSN: 1304-7191 | E-ISSN: 1304-7205
Researching for the utilization of municipal solid waste as an alternative fuel in cement kilns
1
2
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 36-45
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Solid Municipal Waste (MSW) is one of the important environmental problems arising from rapid urbanization and industrialization. On the average, 14000 tons of solid waste is generated in Istanbul every day, which adds up to approximately 5 million tons per year and 15% of this MSW is recyclable. Packing material is the most rapidly increasing portion of the MSW. In case of depositing such material in the landfill, the disposing costs and risks for the underwater reserves, soil and air pollution are increasing.
Cement industry has an important potential for supplying preferable solutions to the waste management. Utilization of wastes having calorific value as alternative fuels is a widespread application in the developed countries. Some of the cement plants in EU countries have increased their alternative fuel utilization rate up to 60-70%. This application is accepted as an environmental friendly solution.
İSTAÇ A.Ş – AKÇANSA and TÜBİTAK-MAM has decided to cooperate for a project in order to investigate the applicability of the technology of utilization of MSW in cement industry in Turkey. There are a variety of examples for such applications in Europe. However, the characteristics of Turkish MSW may differ from the European countries and standard solutions may fail. Representative sampling of MSW, testing the samples, determination of correct equipment, burning tests in pilot cement kilns and real cement kilns and determination of the effects of the Refuse Derived Fuel (RDF) on product quality is in the scope of this project.


Evsel katı atıkların çimento fırınlarında ek yakıt olarak kullanımının araştırılması
1İSTAÇ A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerle. San. ve Tic. A.Ş, İSTANBUL
2TÜBİTAK MAM, Çevre Enstitüsü, Gebze, KOCAELİ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 36-45

Dünyamızda hızla artan şehirleşme ve endüstrileşme ile birlikte ortaya çıkan en önemli çevre problemlerinden biri de katı atıklardır. İstanbul’da günlük ortalama 14 bin ton evsel katı atık üretilmektedir. Yıllık üretilen 5 milyon ton evsel katı atığın yüzde 12-15’ini geri kazanılabilir atıklar oluşturmaktadır. Geri kazanılabilir atıkların büyük bir çoğunluğunu oluşturan ambalaj atıkları, katı atık miktarını sürekli artırırken, bu maddelerin bertarafı için oluşan maliyetler giderek yükselmektedir. Bu tür atıkların depo alanlarına gömülmeleri durumunda yer altı ve yerüstü suları, toprak ve hava için önemli olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır.
Çimento Endüstrisi atık yönetimine uygun çözümler getirme yönünde önemli bir potansiyele sahiptir. Isıl değer taşıyan atıkların çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılarak bertaraf edilmesi(RDF Teknolojileri) gelişmiş ülkelerde yaygın bir kullanıma sahiptir. AB ülkelerindeki bazı fabrikalarda alternatif yakıt kullanım oranı % 60–70 seviyelerine ulaşmıştır. Bu yöntem çevre açısından en uygun yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Bu teknolojinin Türkiye’de uygulanabilirliğinin araştırılması için İSTAÇ A.Ş – AKÇANSA ve TÜBİTAK MAM işbirliği ile bir proje gerçekleştirilmiştir. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde evsel katı atıkların alternatif yakıta dönüştürülmesi amacına yönelik tesisler mevcuttur. Ancak, Türkiye evsel katı atık karakterizasyonu Avrupa ülkelerinden farklı olduğu için bu tesislerin aynen kurulması halinde olumlu sonuç alınamayabileceği düşünülmektedir. Bu proje kapsamında atıklardan temsil edici örneklerin alınması ve analizi, makine ve teçhizatın seçimi, fırında yakılacak fraksiyonun kimyasal analizinin yapılması ve pilot döner fırın prosesine etkilerinin değerlendirilmesi, döner fırından alınan sonuçlara göre bire bir ölçekte çimento fırınında denemelerin yapılması ve bu hesaplardan hareketle kullanılabilecek miktarın belirlenmesi öngörülmüştür.