Investigation of treatability of leachates combining with domestic wastewater by electrocoagulation process
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 55-64

Because of its complex structure and high pollutant concentrations, leachate is the leading wastewater that is difficult to be treated. It contains many pollutants particularly organic and nitrogenous compounds, there fore it is not possible to treat with single process. To reduce pollutants in that wastewaters, basic mechanism is the treatment with combinations of various processes. Dissimilar to this treatment, it is possible to treat domestic wastewater and leachate together within only single process. Thus, treatment with only a single process of both high flow domestic wastewater and high strengthleachate can be attained in shorter time. In accordance with this purpose, the results are obtained by operating the reactor at different dilution rate and operation conditions. In the first step, it is investigated if it can be treated at different operation conditions (current density and time of treatment) and various dilution rate of domestic wastewater and leachate (1, 2, 5 and 10%). In consequence of the treatment, while 61% removal of COD of leachate is attained by just 30 minutes treatment, 88% removal of COD of domestic wastewater is attained at same operation conditions. While 55-60% removal (on COD basis) at dilution rates of 1, 2 and 5% s obtained, at 10% dilution rate lower removal rate is obtained. In the light of these datas, it is concluded that, besides its removal rate, dilution rate of 1 and 2% can be used bercause of satisfactory effluent concentration desired for deep sea discharge. By this means, it can be seen that efficient treatment of a wastewater that is difficult to be treated alone can be obtained in a short time by combining with a different wastewater.

Sızıntı sularının evsel atıksularla birlikte elektrokoagülasyon prosesiyle arıtılabilirliğinin incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 55-64

Sızıntı suları kompleks yapıları ve yüksek kirletici konsantrasyonları nedeniyle arıtımı en zor atıksuların başında gelmektedir. Başta organik ve azotlu bileşikler olmak üzere birçok kirleticiyi bünyesinde barındırdığı için tek bir yöntemle arıtılması mümkün değildir. Genel mekanizma farklı proses kombinasyonlarıyla bu atıksudaki kirleticilerin indirgenmesidir. Farklı bir yöntem ise evsel atıksular ile sızıntı sularını birleştirerek her iki atıksuyu tek bir proseste arıtabilmektir. Bu sayede tek bir prosesle çok daha kısa sürede gerek yüksek kirletici özelliğe sahip sızıntı suyunun ve gerekse yüksek debideki evsel atıksuyun giderilmesi sağlanabilecektir. Bu amaçla farklı karışım oranları ve farklı işletme şartlarında kurulan reaktör çalıştırılarak sonuçlar alınmıştır. İlk aşamada evsel atıksu ve sızıntı suları çeşitli (%1, 2, 5 ve 10) oranlarda karıştırılmış ve farklı işletme şartlarında (Akım yoğunluğu ve Arıtım süresi) arıtılabilirliği incelenmiştir. Yapılan arıtım sonrasında KOİ bazında yalnızca sızıntı suyunda 30 dakikalık arıtım süresi sonrasında %61’lik bir giderim verimi elde edilebilirken, aynı şartlar altında evsel atıksu için %88’lik bir giderim verimi elde edilebilmiştir. %1,2 ve 5’lik karışımlarda elde edilen giderim verimleri %55-60 seviyelerindeyken %10’luk karışımda düşük bir giderim verimi sağlanabilmiştir. Bu veriler ışığında giderim verimi yanı sıra derin deniz deşarjı için gerekli çıkış konsantrasyonu sağlandığı için %1 ve %2’lik karışım değerlerinin kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu sayede tek başına arıtılabilirliği zor bir atıksu farklı bir atıksu ile birleştirilerek kısa sürede etkin bir şekilde arıtılabileceği görülmektedir.