Application of fuzzy ahp and anp methods for chemical reactions in nitrochlorobenzen formation
Sigma J Eng Nat Sci 2009; 27(3): 177-189

Multi-criteria decision making methods are widely used in solving several decision making problems. The main purpose of these decision making methods is selecting the best alternative among the others by grading process. This study aims to investigate the usability of fuzzy AHP and ANP methods for probably occurable products at the end of a spesific series of chemical reactions. We defined the criteria which effect the process during the chemical reaction and researched the influences of these criteria on probable products. We used fuzzy set theory to express the importance weights of spesific criteria because of the uncertainty in the affects to the chemical reaction. By implementing both fuzzy AHP and ANP methods individually, we argued which method yields better results in forecasting direction of the chemical reaction.

Nitroklorobenzen oluşumunun bulanık AHP ve ANP yöntemleri ile incelenmesi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Yıldız-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2009; 3(27): 177-189

Çok kriterli karar verme yöntemleri günümüzde birçok problemin çözümünde ve karar verme sürecinde kullanılmaktadır. Karar vericilerin kullandıkları bu yöntemler, birçok seçenek arasından en iyi alternatifi derecelendirerek seçmeye yöneliktir. Bu çalışmada kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşan muhtemel ürünlerin, çok kriterli karar verme yöntemleri olan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Analitik Ağ Prosesi (ANP) ile incelenmesi ele alınmaktadır. İncelenen kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi sırasında süreci etkileyen spesifik kriterler ortaya konmuş ve bu kriterlerin oluşması muhtemel ürünler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Oluşturulan kriterlerin incelenen süreç dâhilinde, oluşturacağı etkilerin hangi türde ve hangi şiddette olacağı konusunda ise kesin bir yargı yürütülmesi gerçekleşebilecek reaksiyonun türünü belirlemek açısından yanıltıcı olabileceğinden, kriterlerin önem derecelerinin kesin değerlerle belirtilmesi yerine bulanık mantık çerçevesinde oluşturulması incelenen reaksiyonunun ifade edilmesi açısından daha uygun görülmüştür. Gerek bulanık AHP gerekse ANP yaklaşımlarının ayrı ayrı uygulanmasıyla, reaksiyonun yönünün daha iyi tahmin edilmesi açısından hangi tekniğin daha iyi sonuçlar ürettiği tartışılmıştır.