Investigation of Bursa hamitler landfill leachate treatment plant
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 65-74

Collection and treatment of the leachates generated in municipal solid waste landfills in a proper way is vital for the protection of the limited water sources. Hamitler Leachate Treatment Plant, which consists of aerobic and facultative lagoons and sequencing batch activated sludge systems, with 2 parallel lines and 500 m3/day flow capacity, has been constructed as a 3 stage pre-treatment plant in order to pre-treat the leachate generated in Bursa Hamitler Landfill. The technical information derived by analyzing the performance of this first leachate treatment plant constructed in Turkey is very important for the design and more efficiently operation of new leachate treatment plants. In this study, the time based variation in the characteristics of leachate generated in Hamitler Landfill and COD, BOD5 and nitrogen removal performances of the leachate treatment plant has been examined for 27 months between January 2007 and April 2009.

Bursa hamitler sızıntı suyu arıtma tesisinin incelenmesi
1Sistem Yapı Construction and Trade Co. Str Gabriel Georgescu Nr 101 Satu Mare, ROMANIA
2Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Göztepe, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 65-74

Evsel katı atık depolama sahalarında oluşacak sızıntı sularının uygun bir şekilde toplanması ve arıtılması, kısıtlı su kaynaklarının korunması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Hamitler Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Bursa Hamitler Katı Atık Depolama Sahası’nda oluşan sızıntı suyunun ön arıtımı amacıyla, 2004 yılında 500 m3/gün kapasiteli, aerobik ve fakültatif lagün ve ardışık kesikli aktif çamur sistemlerini içeren ve paralel 2 hattan oluşan 3 kademeli bir ön-arıtma tesisi olarak inşa edilmiştir. Ülkemizde kurulan ilk sızıntı suyu arıtma tesisi olan bu tesisin performansının incelenmesiyle elde edilecek bilgiler yeni inşa edilecek sızıntı suyu arıtma tesislerinin tasarımı ve daha verimli işletilmesi için çok önemlidir. Ocak 2007 ve Nisan 2009 tarihleri arasında 27 aylık bir dönemi kapsayan bu çalışmada, Bursa Hamitler Katı Atık Depo Sahasında oluşan sızıntı suyunun zamana bağlı değişimi ve arıtma tesisinin KOİ, BOİ5 ve azot giderim performansı incelenmiştir.