Curvature ductility of unconfined reinforced high- strength concrete beam sections
Sigma J Eng Nat Sci 2009; 27(2): 139-150

Energy absorption capacities of reinforced concrete structural members depend on the level of ductility which can be defined in various ways. Among those, section curvature ductility is one of the most important measures of energy absorption capacities. In this study, unconfined reinforced high-strength concrete beam sections have been considered separately and a computer code has been developed for analyzing each case. Major parameters are the strengths of concrete, yield strength of steel and tensile reinforcement ratio. The change of section curvature ductility with the major parameters has been analyzed using the developed code.

Yüksek beton dayanımlı sargısız betonarme kiriş kesitlerinde eğrilik sünekliği
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yıldız-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2009; 2(27): 139-150

Betonarme elemanlarının enerji yutma kapasiteleri süneklik oranlarının büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Bunlardan kesit eğrilik sünekliği, enerji yutma kapasitesinin en önemli göstergelerinden birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kuşatılmamış (sargısız) betonarme dikdörtgen kiriş kesitleri ayrı ayrı ele alınmış ve analitik çözümleme için bilgisayar yazılımı hazırlanmıştır. Analitik çözümlemelerle beton dayanımı, çekme donatısı oranı ve çelik donatı akma dayanımı değişiminin kesit eğrilik sünekliğini nasıl etkilediği incelenmiştir.