The determination of montly cooling degree-day numbers for in the warmest climate provinces of Turkey
Sigma J Eng Nat Sci 2009; 27(3): 208-215

In this study, the montly cooling degree-day numbers of cooling season was calculated for selected 8 provinces (Adana, Adıyaman, Antakya, Antalya, Aydın, Diyarbakır, İzmir and Şanlıurfa) from 1stdegree-day region that the warmest climate region of Turkey and six different base temperature (Tb = 18, 20, 22, 24, 26 and 28°C). Şanlıurfa has the highest degree-day number althought İzmir has the lowest degree-day number in terms of selected months and base temperatures. The cooling energy consumption of Şanlıurfa was predicted more 42% than İzmir for 22°C base temperature and Agust.

Türkiye’nin en sıcak iklim bölgesindeki kentleri için aylık soğutma derece-gün sayılarının belirlenmesi
1Pamukkale Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Makine Eğitimi Bölümü, Kınıklı-DENİZLİ
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2009; 3(27): 208-215

Bu çalışmada, Türkiye’nin en sıcak iklim bölgesi olan birinci derece-gün bölgesinden seçilen 8 kent (Adana, Adıyaman, Antakya, Antalya, Aydın, Diyarbakır, İzmir ve Şanlıurfa) ve altı farklı baz sıcaklıkları (Tb = 18, 20, 22, 24, 26 ve 28°C) için soğutma dönemi, aylık soğutma derece-gün sayılarının hesabı yapılmıştır. Seçilen aylar ve baz sıcaklıklarında, Şanlıurfa en yüksek derece-gün sayısına sahipken, İzmir en düşük derece gün sayısına sahiptir. 22 °C baz sıcaklığı ve ağustos ayı için, Şanlıurfa’nın soğutma enerji tüketiminin İzmir’e göre %42 daha fazla olduğu tahmin edilmiştir.