An investigation of the automotive industry chemical treatment sludge application on brick manufacturing in terms of product quality
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 141-148

Disposal of the chemical treatment sludge as a component of the stable road or construction materials is one of the research area that lots of studies are being carried out. For this scope, application of the automotive industry chemical sludge to the brick material as an additive is an important research area for both of the product quality and alternative disposal method. Aim of this study is the determining the effect of the sludge additive on the brick quality. For this purpose laboratory scale brick manufacturing was implemented by using original production formula, original formula plus 5% sludge mixture and original formula plus 10% sludge mixture. At the end of the experimental period no negative effect of the sludge addition was determined. Only one necessity is the determination of the original formula plus 10% sludge mixture’s behavior on the operation conditions after drying period. But determining the sludge addition step or steps is the subject of another research. Humidity of the mixture is an important factor to provide the proper mixing and homogenous mixture. High humidity contents makes mixing more complex and also additional equipment is required.

Otomotiv endüstrisi kimyasal arıtma çamurlarının tuğla üretiminde kullanılabilirliğinin ürün kalitesi yönünden araştırılması
1Kilsan A.Ş. Ar-Ge Laboratuarı, Kemerburgaz, İSTANBUL
2İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Maslak, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 141-148

Kimyasal arıtma çamurlarının yol ve yapı malzemeleri gibi stabil haldeki malzemelerin içinde bir bileşen olarak bertaraf edilmeleri konusunun, literatürde çok sayıda araştırmalarla ortaya konulmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu kapsamda, bir otomotiv fabrikasında ortaya çıkan kimyasal arıtma çamurlarının, inşaat malzemesi olarak kullanılan tuğla içinde bir bileşen olarak kullanılarak, atığın bertarafının yanısıra istenilen kalitede ürün elde edilip edilmediğinin araştırılması, günümüzde dikkat çeken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, otomotiv sanayi kimyasal arıtma çamurlarının tuğla üretiminde hammadde bileşeni olarak kullanılması durumunda, ürün kalitesinde olabilecek değişikliklerin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla, kimyasal arıtma çamuru, hammadde bileşeni olarak %5 ve %10 oranlarında katılmak suretiyle laboratuvar ölçekli tuğla üretimi gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda, %10 atık çamur katkısı ile hazırlanan deney karışımının kuruma sonrası işletme şartlarında performansının ne şekilde olacağının belirlenmesi gerekliliği dışında herhangi olumsuz bir etki gözlenmemiştir. Ancak, karışımın hangi safha ya da safhalarda gerçekleştirileceğinin ayrı bir araştırma konusu olduğu, sağlıklı bir karıştırma ve homojen bir karışım elde edilebilmesi için, karışım hammaddesinin rutubet içeriğinin de önem arz ettiği, atık çamurun içerdiği yüksek rutubetin karıştırma işlemini güçleştirdiği, rutubetli olarak karıştırılabilmesi için karışım yüzdesine de bağlı olarak ek teçhizat gerektirdiği bulunmuştur.