Investigation of treated leachate reusing
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 149-155

Because of uncontrolled usage of water sources and drought, preventive measures must be taken. Usage of good quality water in irrigating methods increases in inappropriate water loss. Reuse of treated wastewater is very important in this point. Some component, that causes unwanted results when discharged tor receiving water, which can be substrat for many plants. Reuse of treated wastewater, have some benefits like uncontrolled usage of good quality water, preventing negativeness of nitrogen and phosphorus discharge, and providing the substrat necessity of some plants with wastewater.
In this study, treated leachate with pretreatment methods and UF, NF membranes are evaluated as irrigating water, according to maximum heavy metal and toxic element concentration as given in the Technical Procedure Communication [3].

Arıtılmış sızıntı suyunun tekrar kullanılabilirliğinin araştırılması
1Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 149-155

Su kaynaklarının kontrolsüz kullanım ve kuraklıkla azalması birtakım önlemler almayı zorunlu hale getirmiştir. Bilhassa tarımsal alanlarda iyi kalitedeki suyun uygunsuz sulama yöntemleriyle kullanılması su kaybını arttırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, arıtımdan geçmiş artık suların tekrar kullanımı önerilen çözüm yollarından biridir. Alıcı ortama deşarj edildiğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilen bazı bileşenler, bir takım bitkiler için besin kaynağı olabilmektedir. Arıtılmış atıksuların tekrar kullanımıyla çeşitli faydalar sağlanabilir, bunlar arasında, iyi kalitedeki suyun gereksiz kullanımının önüne geçilmesi, fazla azot, fosfor yükünün deşarjında oluşabilecek olumsuzlukların engellenmesi, bazı bitkilerin besin elementi ihtiyacının bu atık sulardan sağlanması gibi avantajlar sayılabilir.
Bu çalışmada ön arıtım işlemlerinden sonra UF ve NF membranlarından geçirilmiş sızıntı suyunun sulama suyu kriterleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Arıtılmış sızıntı suyu bileşenleri, sulama sularında izin verilebilen maksimum ağır metal ve toksik elementlerin konsantrasyonları ile sulama suyu kalite parametreleri Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği [3]’ne göre değerlendirilmiştir.