An overview of organic solar cells
1Yildiz Technical University, Faculty of Arts and Science, Department of Physics, Davutpasa-ISTANBUL
2Linz Institute for Organic Solar Cells (LIOS), Johannes Kepler University Linz, Physical Chemistry, Altenberger Strasse, Linz-AUSTRIA
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(1): 1-16
Full Text PDF

The conversion of sunlight into electricity using solar cells has attracted very much attention during the last decades. Solar energy is clean, abundant and renewable. Solar cells found applications in many different fields such as in calculators, solar lamps and even on spacecraft and satellites. Historically, conventional solar cells were built from inorganic materials. The efficiency of such conventional solar cells made from inorganic materials reached up to 24 %. However, very expensive materials and energy intensive processing techniques are required. Recent efforts are put on the research for new fabrication techniques. New ways of manufacturing that can scale to large volumes and low cost are required for solar cell technologies to achieve more wide spread application. A broad range of device technologies are currently being developed, including dye-sensitized nanocrystalline solar cells, polymer/fullerene blends, small molecule thin films and hybrid polymer/nanocrystal devices.

Organik güneş pillerine genel bakış
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 1(25): 1-16

Güneş pilleri kullanılarak güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi son yıllarda oldukça ilgi
çekmiştir. Güneş enerjisi temiz, bol ve yenilenebilirdir. Güneş pilleri hesap makinelerinde, sokak lambalarında ve hatta uzay araçları ve uydularında kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, geleneksel güneş pilleri inorganik malzemelerden yapılmaktaydı. İnorganik malzemeler kullanılarak yapılan geleneksel güneş pillerinin verimi %24’lere ulaşmaktadır. Fakat, oldukça pahalı malzemeler ve zorlu işlem süreçleri gerektirmektedir. Son zamanlarda bütün çabalar yeni üretim tekniklerinin araştırmasına harcanmaktadır. Güneş pilleri uygulamalarının geniş alanlara yayılabilmesi için büyük çapta ve ucuz üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde, inorganik güneş pillerine alternatif olarak boya sensitizasyonuna dayalı güneş pilleri, polimer/fuleren karışımlarına dayalı organik güneş pilleri, küçük organik moleküllerle ince film güneş pilleri ve hibrid/nanokristal güneş pilleri gibi farklı teknolojilere dayalı piller üretilmektedir.