Design and reliability based optimization of a 2d arch Bridge
1Karadeniz Technical University, Engineering Faculty, Civil Engineering Department, TRABZON
Sigma J Eng Nat Sci 2007; 25(1): 17-26
Full Text PDF

The aim of this work is to design and optimize a 2D Arch Bridge with reliability based optimization concept that is commonly used in transportation. After the arch bridge is modeled according to its original layout, the formulation of reliability-based optimization and other optimization techniques used in the work are presented. Then the bridge is optimized using various optimization methods under the allowable stress failure probability and different values of variation coefficient of random variables. Finally shape and size optimization of 2D arch bridge is performed. It is concluded that the reliability based optimization concept offers an optimum design balancing both the weight and the safety better than the deterministic ones.

İki boyutlu köprü kirişinin tasarımı ve güvenilirliğine dayalı Ooptimizasyonu
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2007; 1(25): 17-26

Bu çalışmanın amacı ulaştırmada sıklıkla kullanılan iki boyutlu köprü kirişinin tasarımını ve güvenilirliğe
dayalı optimizasyonunu yapmaktır. Köprü kirişi orijinaline uygun olarak modellendikten sonra, güvenilirliğe dayalı optimizasyonun formülasyonu ve kullanılacak olan bazı optimizasyon metodları sunulmaktadır. Daha sonra kiriş izin verilen gerilme göçme olasılığı ve rasgele değişkenlerin farklı değerdeki varyans katsayıları altında optimizasyon metodları ile optimize edilmektedir. Son olarak kirişin şekil ve boyut optimizasyonu gerçekleştirilmektedir. Güvenilirliğe dayalı optimizasyonun, deterministik olana nazaran hem güvenlik hem de ağırlık olarak daha dengeli bir tasarım sunduğu söylenebilir.