Municipal solid waste management in Gaziantep
Sigma J Eng Nat Sci 2011; 3(): 268-275

Gaziantep is located between the Mediterrenian and Southeastern Anatolia regions of Turkey. It is one of the most developed cities of this region whether its industry or population.. In this study, municipal solid waste management, solid waste quality, collecting of solid wastes, transportation and waste disposal options in Gaziantep are determined and explained.
In Gaziantep, 354.899 tones of solid waste were disposed in the sanitary landfill site by the year 2008. The quantity of solid waste is increased by two times in the last decade. Mazmahor Sanitary Landfill Site has an area of 32,3 ha which is enough for the disposal of solid wastes until the year 2025. Gaziantep Metropolitan Municipality will gain 58 million USD in 29 years as a result of converting landfill gas to energy and rehabilitating of the site.

Gaziantep il merkezi kentsel katı atık yönetimi
1Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma Kontrol Daire Bşk.lığı Atıklar Şube Md.lüğü, GAZİANTEP
2Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Esenler, İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2011; (3): 268-275

Bu çalışmada, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin birleşme noktasında yer alan ve bölgenin gerek sanayi, gerekse nüfus bakımından en gelişmiş kentlerinden biri olan Gaziantep ilinde evsel katı atık yönetimi, katı atık özellikleri, atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf uygulamaları değerlendirilmiştir.
Gaziantep ilinde 2008 yılında 354.899 ton katı atık toplanarak düzenli depo sahasında bertaraf edilmiştir. Son 10 yıl içerisinde kentte oluşan katı atık miktarı yaklaşık 2 kat artmıştır. Katı atıkların bertarafı amacıyla kullanılan Mazmahor Düzenli Depo Sahasının 2046 yılına kadar hizmet vermesi planlanmakta olup bu amaçla 32,3 ha lık bir alan ayrılmıştır. Depo gazından enerji elde edilmesi ve depo sahası rehabilitasyonu işleri için herhangi bir bedel ödenmeyeceğinden 29 yılsonunda belediyenin 58 milyon USD kazanç sağlaması beklenmektedir.