A Common Evaluation of the Multilayered Composite Plate and Shells Analysis
1İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Maslak-İSTANBUL
Sigma J Eng Nat Sci 2014; 32(2): 176-188
Full Text PDF

This review article is devoted to the developments and ideas for the analysis of multilayered composite plate
and shells. In the first part; the paper presents a through review of the literature involving the use in the
modeling of multilayered plates and shells. A second part reviews relevant key points that should be
considered for an accurate stress and strain fields, herein referred to as C􀬴 requirements (zig-zag form of the displacement field in the thickness direction and continuity of transverse normal and shear stresses at each layer interface). In the third part, the paper explains one of the mixed variation principles Hellinger-Reissner (HR) in view of C􀬴 requirements. It is then shown that Reissner’s mixed variational theorem (RMVT) can be simply constructed by adding the constraint equations (Lagrange multiplier) for the transverse stresses to Hellinger Reissner Principle (HR). The mixed form of Hooke’s law has also been derived in this section. The final part of the paper is devoted to giving an overview with selected results of numerical performance that can be acquired by RMVT applications; comparison to elasticity solutions and other significant analyses, based on classical and refined approaches are given. It is concluded that RMVT leads to a better description than classical analysis formulated with only displacement variables.

Tabakalı Kompozit Plak ve Kabukların Analizi Üzerine Genel Değerlendirme
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2014; 2(32): 176-188

Bu derleme makalesi ile tabakalı kompozit plak ve kabukların analizinin geçmişten günümüze gelişimi ve
varılan sonuçların anlatılması amaçlanmıştır. İlk bölümde; kompozit plak ve kabukların analizi üzerine
yapılan çalışmalar gözden geçirilmiştir. İkinci bölüm; analizde doğru gerilme ve deplasman alanlarının
dikkate alınması için gerekli anahtar noktaların neler olduğuna adanmış; C􀬴 gereksinimleri adı verilen bu
anahtar noktaların(kalınlık doğrultusundaki deplasman alanının zig-zag biçiminde olması ile enine normal ve
kayma gerilmelerinin tabaka arayüzlerinde sürekliliği) sağlanmasının gerekleri açıklanmıştır. Üçüncü bölüm,
C􀬴 gereksinimleri ışığı altında karışık varyasyon prensiplerinden Hellinger-Reissner (HR) açıklanmasına
ayrılmıştır. Sonrasında, Reissner’ın Karışık Varyasyon Teoreminin (RMVT); HR prensibindeki kısıtların
Lagrange çarpanı yöntemiyle sadece kayma gerilmelerine indirgenmesiyle kolaylıkla elde edilebileceği gösterilmiştir. Ayrıca; Hooke kanunun karışık varyasyon teoremine göre düzenlenişi de bu bölümde verilmiştir. Makalenin son bölümünde RMVT ile diğer teorilerin karşılaştırmalı sonuçlarına yer verilmiştir.