Relation Between Internal Migration and Socioeconomic Development with Inter-Regional Inequality Perspective: A Case Study From Turkey
Sigma J Eng Nat Sci 2015; 6(): 29-40

In this study it has been focused on the impact of inter-regional inequalities in terms of development for uncontrolled internal migration movement’s finding a direction spreading throughout the country with expanding incrementally impact on starting from three large metropolis to the other secondary cities. The impact and power of influence on finding the direction of internal migration movement of Inter-regional inequality have been tested with the help of the functional relationship "cause - effect relationship," discriminant analysis of identified methods. In the second stage, the sensitivity of those who migrated for the economic opportunities of provinces have been identified comparatively with the citizentry sensitivity as a comparative scala by Atkinson index approach.
As a result of the statistical applications done by using discriminant analysis, it was determined that inter-regional economic development disparity was statistically significant for internal migration movements’ finding direction but wasn’t in the level reach practical significance. In other words, inter-regional development differences had the impact on migration places to be chosen but couldn’t reach the power of influence predominantly in the statistically significant level.
As a result of the statistical applications done by using the Atkinson index approach, it was encountered that the citizentry sensitivity in the provinces the immigrants would choose was much higher than the sensitivity of the economical opportunities.

Bölgeler Arası Eşitsizlik Perspektifiyle İç Göç – Sosyoekonomik Gelişmişlik İlişkisi ve Türkiye Örneği
1Trakya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, EDİRNE
2Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yıldız-İSTANBUL
Sigma Journal of Engineering and Natural Sciences 2015; (6): 29-40

Bu çalışmada, üç büyük metropolden başlayıp günümüze kadar etki düzeyini aşamalı olarak diğer orta kentler üzerine de genişleterek ülke sathına yayılan kontrolsüz iç göç hareketinin yön bulmasında bölgelerarası gelişmişlik eşitsizliklerinin etkisi üzerine odaklanılmıştır. Bölgelerarası eşitsizliğin iç göç hareketinin yön bulması üzerindeki etkisi ve etkileme gücü, fonksiyonel ilişki “sebep – sonuç ilişkisi” tespit yöntemlerinden diskriminant analizi yardımıyla sınanmıştır. İkinci aşamada ise hemşeriliğe duyarlılık mukayese çıpası olarak alınarak Atkinson endeksi yaklaşımıyla göç edenlerin gidilen vilayetlerdeki ekonomik imkânlara duyarlılıkları mukayeseli olarak tespit edilmiştir.
Diskriminant analizi kullanılarak yapılan istatistiksel uygulamalar sonucunda, bölgeler arası iktisadi gelişmişlik farklılıklarının iç göç hareketinin yön bulmasında istatistiksel olarak anlamlı ancak pratik önemliliğe ulaşamayan düzeyde gerçekleştiği tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle, bölgeler arası gelişmişlik farklılıkları, göç edilecek yerin seçişinde etkiye sahip olmakla birlikte, istatistiksel olarak önemli düzeyde baskın etkileme gücüne ulaşamamaktadır. Atkinson endeksi yaklaşımı kullanılarak yapılan istatistiksel uygulamalar sonucundaysa, göçmenlerin göç edişlerinde gidilen vilayetlerdeki hemşeri varlığına duyarlılıklarının, ekonomik imkânlara duyarlılıklarından çok daha yüksek olduğu sonucuyla karşılaşılmıştır.